Jovanka Broz će biti sahranjena u Kući cvijeća uz vojne počasti

Radiosarajevo.ba
Jovanka Broz će biti sahranjena u Kući cvijeća uz vojne počasti

Titova udovica biće sahranjena u Kući cvijeća, pored supruga, doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza, u subotu u 12 sati, rekao je Rasim Ljajić, javlja Tanjug. To je danas odlučeno na sjednici Vlade, čime je ispoštovana njena želja, da bude sahranjena u blizini Tita.

Sahrana će biti obavljena uz sve vojne počasti, budući da je Jovanka Broz bila nositeljica Partizanske spomenice.

Prostor građen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka pretrpjeće izvjesne promjene.

Kuću cvijeća za tri decenije posjetilo je skoro 17 miliona ljudi. Iz godine u godinu, na dan Titove smrti 4. maja i 25,. maja na Dan mladosti sve je više onih koji dolaze da se poklone Josipu Brozu.

Sagrađena je 1975. godine kao Titova rezidencija sa kabinetima i prostorijama za život. Iz rezidencije je u mauzolej pretvorena za svega nekoliko mjeseci, a na mjestu fontane u nekadašnjoj zimskoj bašti napravljen je Titov grob.

Iako je Kuća cvijeća mauzolej u kome nije bila predviđeno sahranjivanje nikog osim nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije, vlasti su odlučile sa ispune posljednju želju i bar djelimično isprave nepravdu koja je u poslednje tri decenije učinjena Jovanki Broz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije