U dijelu BiH se uvodi zajedničko vršenje roditeljskog prava nakon razvoda

1
Radiosarajevo.ba
U dijelu BiH se uvodi zajedničko vršenje roditeljskog prava nakon razvoda
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Vlada RS utvrdila je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Nacrt Porodičnog zakona a kojim su unaprijeđeni postojeći i uvedeni novi modeli zaštite djeteta, posebno u pogledu prava na slobodu izražavanja mišljenja i zaštite interesa djeteta, kao i porodice.

Ovim nacrtom zakona definisano je da iznos izdržavanja ne može biti manji od 15 posto od prosječne plate u RS za svako izdržavano lice, niti veći od 50 posto od ukupnih mjesečnih prihoda davaoca izdržavanja za sva lica koja traže izdržavanje.

Nacrtom zakona uvodi se i novi institut – zajedničko vršenje roditeljskog prava i nakon razvoda braka, koji roditeljima koji ne vode zajednički život daje mogućnost zajedničkog vršenja roditeljskog prava, ako zaključe sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskog prava i ako sud procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Uređenje vršenja roditeljskog prava i održavanje ličnih odnosa daje se u nadležnost sudu, čime se obezbjeđuje veća i sigurnija zaštita roditeljskog prava i dječija zaštita, za razliku od sadašnjeg uređenja, koje je povjereno centrima za socijalni rad, što je u praksi predstavljalo problem u pogledu provođenja odluka i nepostojanju mehanizma za njihovo izvršenje.

Uvođenjem instituta – pravo na porodični dom, definisano je da su to nepokretnosti u kojima žive roditelji i njihova maloljetna ili usvojena djeca, a da bračni supružnik, za vrijeme trajanja braka, ne može otuđiti ili opteretiti porodični dom koji predstavlja zajedničku imovinu, bez saglasnosti drugog bračnog supružnika koja se daje u formi notarski obrađene isprave.

U slučaju razvoda braka u porodičnom domu ostaje roditelj kojem je povjereno vršenje roditeljskog prava, odnosno sa kojim dijete živi.

Pored navedenih, izvršene su i druge izmjene koje su inspirisane unapređenjem porodičnopravnih odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije