Obavijest / Najavljena obustava tramvajskog saobraćaja: Počinju radovi

26. 11. 2021. u 17:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je obišao radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na relaciji Ilidža-Nedžarići.

Kako je ranije najavljeno, od sutra počinju radovi na drugoj fazi ove dionice i to od Nedžarića do RTV Doma.

„Mnogo posla je urađeno do sada i došlo je vrijeme za proširenje radova na obnovi tramvajske pruge. Prvi koraci u ovoj fazi rekonstrukcije do RTV Doma su demontaža šina i geodetski radovi. Dinamika radova u obje faze će biti podjednaka i očekujemo da ćemo dionicu Ilidža-Remiza imati završenu do proljeća, kako je i planirano“, istakao je ministar Šteta.

Radi organizovanja radova, tramvajski saobraćaj će saobraćati od Čengić Vile, zbog čega će u ovom dijelu grada doći i do privremene izmjene režima saobraćaja.

„Večeras će biti postavljena vertikalna signalizacija, a od ujutro će jedan dio saobraćajnice kod okretaljke na Čengić Vili biti pretvoren u stajalište za autobuse, dok će druga saobraćajnica biti dvosmjerna. Na ovaj način će se povećati sigurnost putnika koji neće morati prelaziti cestu pri presjedanjima iz autobusa u tramvaje i obratno.

Promjene u saobraćaju su neminovne ako želimo da gradimo i unaprijedimo ovakav javni prevoz kakav imamo trenutno, stoga se nadam da će građani imati razumijevanje i strpljenje“, dodao je ministar Šteta.

Broj tramvajskih vozila od Čengić Vile, koji će saobraćati svake četiri minute, će biti povećan, a ukupan broj autobusa na relaciji Ilidža-Baščaršija, uključujući i autobuse koji će voziti do Čengić Vile, je 34.

U svim vozilima važit će kuponi oba prijevoznika, a kupljena karta važit će i u autobusima i u tramvajima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge počela je 26. augusta ove godine, u njenoj prvoj fazi na relaciji Ilidža-Nedžarići do sada su urađena ispitivanja, iskopavanja, nasipi, radovi na odvodnji, prikupljena je dokumentacija za materijale.

Planiran završetak radova za dionicu Ilidža-Remiza je maj 2022. godine, navodi se u saopćenju Vlade KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA