Najavljena gradnja centralne mrtvačnice u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Najavljena gradnja centralne mrtvačnice u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Enver Hadžiahmetović sa predstavnicima KJKP Pokop

Na sastanku ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Envera Hadžiahmetovića s predstavnicima KJKP "Pokop" danas je najavljena gradnja centralne mrtvačnice u Sarajevu.

Ministar je naglasio da će Ministarstvo podržati sve projekte "Pokopa" koji se odnose na širenje i održavanje postojeće grobljanske infrastrukture, a poseban akcent bio je na dogovoru o izgradnji mrtvačnice/prosekture koja je Sarajevu neophodna.

Istaknuto je da će izgradnju će finansirati "Pokop" u saradnji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Radi se o modernoj i svrsishodnoj gradskoj mrtvačnici sa svim neophodnim prostorima i opremom, koje će odgovoriti svim potrebama.

Kako je navedeno na sastanku, protekli period pokazao je koliko je takav projekt od značaja za društvo, kako bi se u slučaju većih nesreća ili zaraznih bolesti na što bolji način očuvalo javno zdravlje.

Potcrtano je da bi izgradnjom centralne mrtvačnice bilo omogućeno 24-satno preuzimanje i zbrinjavanje preminulih osoba na adekvatan način.

U ovom trenutku niti jedna mrtvačnica na prostoru Kantona Sarajevo nema uvjete za zbrinjavanje većeg broja preminulih osoba, te je planirani objekt od iznimno velikog značaja za Kanton, zbog čega je shvaćen kao prioritetan, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije