Najava sankcija napravila ogroman problem bankama u BiH: Ovo bi mogle biti posljedice

10
Radiosarajevo.ba
Najava sankcija napravila ogroman problem bankama u BiH: Ovo bi mogle biti posljedice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Bankari u Bosni i Hercegovini još ne znaju kako da postupe prema fizičkim i pravnim licima s kojima sarađuju, a koja se nalaze na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Čekaju dodatno pojašnjenje od američkog Ministarstva finansija. Bankari o ovom problemu ne žele da govore. Stručnjaci upozoravaju da je ovo izuzetno ozbiljna situacija u kojoj bi bankarski sektor sa eventualnim sankcijama trpio velike posljedice.

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je u problemu. Posljedice bi mogle da osjete posebno banke koje su i dalje nastavile saradnju sa licima sa crne liste SAD-a. Nezvanično, njih tri. Dalja saradnja, upozoreno je, donosi oštre sankcije američke administracije.

"Mislim da možete očekivati da ćemo nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažuju u međonarodnim finansijskim transakcijama", rekla je v.d. pomoćnik sekretara finasija SAD-a Anna Morris. 

Nihad Uk o štrajku nastavnika: Nećemo pristati na ucjene Sindikata, plate im porasle za 46 posto

Nihad Uk o štrajku nastavnika: Nećemo pristati na ucjene Sindikata, plate im porasle za 46 posto

Zbog ovog upozorenja bankari su zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva finansija SAD-a. Odgovor još čekaju.

Bankari danas ne žele da govore o ovom problemu. Odgovore na dopise, pozive i poruke nije dobila ekipa BHRT-a. Očigledna je i njihova opreznost u cijeloj priči.

Uvođenjem sankcija bankama bilo bi im onemogućeno poslovanje u međunarodnom platnom prometu. To je jedna od mogućih zabrana.

"Recimo, može im se ukinuti SWIFT a samim tim onda neće moći ni da šalju novac u inostranstvo, da prime novce iz inostranstva, da uzimaju kredite koje dalje plasira ovamo. Tako da banka može imati problema ali ako se to stvarno desi", dodala je Andrijana Pisarević, novinarka portala Capital.ba

Banke moraju prestati sarađivati sa licima koja su na crnoj listi. To se navodi, objašnjava sagovornik, u sporazumu koji je potpisala Centralna banka BiH sa FED-om.

"Tako da je očigledno da je neki pritisak podignut na viši nivo činjenicom da banke upozorene da po tom sporazumu, to je jedan veliki dokument, nemaju pravo da sarađuju u finansijskom smislu sa ljudima sa crnih lista", kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar. 

Posljedice uz kompanije sa crne liste mogu osjetiti, upozoreno je, i građani/zaposleni koji u suštini isključivo rade za platu i ni na koji način nisu povezani sa sankcijama, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije