Da li se nastavljaju sankcije? Američka banka prekinula poslovanje s Ambasadom BiH

2
Radiosarajevo.ba
Da li se nastavljaju sankcije? Američka banka prekinula poslovanje s Ambasadom BiH
Foto: AA / Bijela kuća

Američki Citi Bank je prekinuo poslovanje s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Washingtonu, javlja poznati bh. novinar Ivica Puljić. 

Kako je objavio Puljić na društvenoj mreži X.com, moguća su dva razloga iza ove odluke američke banke. 

"Citi Bank je prekinula dugogodišnje poslovanje s BiH ambasadom u Washingtonu i BiH misijom pri UN-u koje sada traže novu američku banku. To jednostavno odraditi. Ne kažem da je riječ o poruci američkog Ministarstva pravosuđa, ali vremenska podudarnost je tu. 

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Nije nikakvo čudo ako američka velika banka prekine poslovanje s manjim diplomatskim misijama, s malo osoblja i malim obrtajem novca. Dakle, ili je to u pitanju ili politika", poručio je Puljić.

S druge strane, bankarski sektor u BiH strahuje od mogućih sankcija zbog nastavka poslovanja s osobama s američkih crnih lista. Kako je javio portal Capital, postoji veliki strah među bankama u cijeloj državi da će doći do mogućih sankcija upućenim upravo prema njima.

Čak su iz Udruženja banaka BiH tražili objašnjenje izjava v.d. pomoćnika ministra finansija SAD Anne Morris, koja je kao moguće najavila ove sanckije za banke u BiH. 

"Na sastanku smo dogovorili da Udruženje banaka BiH preko Ambasade BiH u SAD-u traži objašnjenje od Ministarstva finansija SAD kako da postupamo sa računima osoba na crnoj listi", rekao je izvor za Capital

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije