Detalji sankcija funkcionera u RS: Protesti, spiskovi zvaničnika, proslava neustavnog dana

1
Radiosarajevo.ba
Detalji sankcija funkcionera u RS: Protesti, spiskovi zvaničnika, proslava neustavnog dana
Foto: Collage / Funkcioneri iz RS na crnoj listi

Ministarstvo finansija SAD stavilo je u srijedu, 3. marta, na "crnu listu" još troje funkcionera iz manjeg bh. entiteta RS pod obrazloženjem da su "pomogli nastojanja predsjednika RS Milorada Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlaštenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika".

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) na listu sankcionisanih osoba stavila je predsjedavajuću Vijeća naroda RS, Srebrenku Golić, generalnog sekretara predsjednika RS, Jelenu Pajić Baštinac i savjetnika predsjednika RS, Branislava Okuku.

Na satu Ambasade SAD u BiH navodi se da je "Okuka bio duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja Dana RS, te odgovoran za povećanje prisustva na proslavama".

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Okuka je izvorno pripadao neformalnoj grupi uticajnih Dodikovih savjetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji su podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na pripremu planova za prijenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije RS", ističu u Ambasadi SAD.

Dodaju da su "Dodik i Okuka zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH".

Spiskovi zvaničnika

Ističu i to da su "Okuka i grupa Dodikovih saveznika, također, planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude".

"Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom "Granica postoji" koji su održani u jesen 2023. godine uz međuentitetsku liniju razgraničenja u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda Srba u BiH, koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom – SNSD, kako bi učestvovali na narednim protestima", ističu u Ambasadi SAD u BiH.

Europski parlament donio bitnu odluku: Hoće li BiH uspjeti ispuniti ovaj zahtjev ako uđe u EU?

Europski parlament donio bitnu odluku: Hoće li BiH uspjeti ispuniti ovaj zahtjev ako uđe u EU?

Dodaju da je Okuka uvršten na listu sankcionisanih osoba u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

Proslava Dana RS

Za Jelenu Pajić Baštinac se navodi da je, kao generalni sekretar predsjednika RS, zajedno sa Okukom bila članica organizacionog odbora za obilježavanje neustavnog Dana RS, koji je bio duboko uključen u planiranje i realizaciju manifestacija tim povodom.

"Baštinac je, također, bila odgovorna za povećanje prisustva ljudi na proslavama 9. januara. Kao učesnica u tim aktivnostima, Baštinac je aktivno promovisala masovno prisustvo na manifestacijama obilježavanja neustavnog Dana RS i javno je odbacila upozorenja i odluke visokog predstavnika u vezi sa tim da proslave Dana RS jesu rizične za Dejtonski mirovni sporazum", navode u Ambasadi SAD u BiH.

Žestoka rasprava u NSRS-u: Vukanoviću opsovali majku i izbacili ga sa sjednice

Žestoka rasprava u NSRS-u: Vukanoviću opsovali majku i izbacili ga sa sjednice

Ističu da je Srebrenka Golić, kao predsjedavajuća Vijeća naroda RSi dugogodišnja članica SNSD, sastala se 27. novembra 2023. godine sa ostalima, uključujući Okuku i Baštinac, radi osnivanja organizacionog odbora za obilježavanje neustavnog Dana RS", čiji je član, također, bila.

"Radi usvajanja plana događaja za proslavu 9. januara. Potom je Golić aktivno učestvovala u proslavama neustavnog  Dana RS u službenom svojstvu", ističe se na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije