Na sudu prikazan snimak rekonstrukcije nesreće u kojoj je stradao Memić

S. H.
Na sudu prikazan snimak rekonstrukcije nesreće u kojoj je stradao Memić
Videosnimak rekonstrukcije događaja iz noći kada je stradao Dženan Memić prikazan je danas u okviru glavnog pretresa na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je kao dokaz videosnimak rekonstrukcije događaja koja je napravljena 14. juna 2016. godine uz pomoć tada osumnjičenih Ljube Seferovića i njegove nevjenčane supruge Vasvije Sejdić, te Dženanove djevojke Alise Mutap.

Kako je Vasvija Sejdić odbila svjedočiti u ovom slučaju, Tužilaštvo KS-a zatražilo je da se u sudnici ne prikazuje dio rekonstrukcije koji je urađen prema navodima Sejdić, što je Sudsko vijeće odobrilo nakon petominutne pauze unatoč protivljenju odbrane koja je navela kako je Sejdić tada bila osumnjičena, a ne svjedok Tužilaštva. Odbrana je navela i kako Ljubo Seferović nije Tužilaštvu pružio informacije, te je napomenuo kako je Alisa Mutap imala amneziju, no videosnimak rekonstrukcije je pušten u sudnici.

Na snimku se vidjelo kako tužilac Sead Kreštalica postavlja pitanja tada osumnjičenom Ljubi Seferoviću koji iskaz daje s lisicama na rukama, što je tokom suđenja sugerirao predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović. Seferović je naveo kako je te noći vozio kombi zelene boje, te kako se u jednom trenutku sageo da prebaci pjesmu na kasetofonu, a zatim je čuo udar. Njegova supruga Vasvija Sejdić koja je tada bila s njim u kombiju pored njihove šestero djece mu je rekla kako su udarili pješaka. 

Ljubo Seferović je potom, na upite tužioca Kreštalice, govorio kako je prije samog događaj boravio kod oca gdje je popio dvije-tri pive, te se zaputio kući.

"Koliko se sjećam, nikog nije bilo na putu", čulo se kako govori Seferović na snimku, te navodi kako je Velikom alejom prošao oko 22:30 sata, nakon čega na upit tužioca odgovara da ne zna i nije vidio gdje je nakon udara pao pješak. Nakon što ga je tužilac Kreštalica pokušao navesti da se prisjeti, pokazujući mu nekoliko mjesta u Aleji, Seferović je rekao kako "iskreno ne zna gdje je pao". 

Potom je Seferović naveo kako je u lijevom retrovizoru vidio pješaka kako leži na stomaku bliže drvetu, navodeći kako nije vidio u kojem smjeru je bilo okrenuto njegovo tijelo, te je na upit tužioca rekao da pored jednog pješaka nije vidio nikog drugog na cesti, ali i da mu supruga nije rekla da je vidjela ikog drugog. U nastavku videosnimka čuje se kako Seferović govori kako nikako nije vidio pješaka i kako ne zna gdje ga je udario.

Seferović je nakon toga pokazivao dijelove na automobilu koji su bili oštećeni prilikom udara koji je začuo, pokazujući na šoferšajbu, štok prozora, far i žmigavac, te je opisao kako je od dijelova od drugog kombija skinuo dijelove kojima je sam zamijenio oštećenja na spornom kombiju. On je potom pokazao popravljene dijelove na kombiju, navodeći kako je šoferšajbu sam zalijepio, te je istaknuo kako je nije fino postavio. Nakon što je sam prišao kombiju, Seferović je rekao kako je neko ponovo zalijepio šoferšajbu, utvrdivši da je on nije tako postavio. 

U nastavku Seferović govori kako se nakon nesreće uputio kući gdje je ukućanima rekao kako je udario pješaka, a na upit tužioca da li je čuo da je u nesreći nastradao Dženan Memić, Seferović je rekao kako je te informacije čuo nakon 3-4 dana. 

On je naveo i kako je prije nego što je udario pješaka imao drugu saobraćajnu nezgodu udarivši u ogradu. Na snimku se potom čuje kako Seferović govori da se kaje. 

Nisam stao na mjestu nesreće jer sam se prepao. Bila su mi žena i djeca u autu, govorio je Seferović.

U nastavku videosnimka rekonstrukcije Seferović je objašnjavao kako mu otac nije pomagao u ovom slučaju, te kako ga je kad je saznao kritizirao što nije stao i zvao policiju. 

Za vrijeme rekonstrukcije vještaci saobraćajne, balističke i medicinske struke su radili svoj posao. Također, vidjelo se kako su vršena mjerenja kako bi se uporedilo da li oštećenja na kombiju odgovaraju povredama koje je zadobio Dženan Memić.

Rekonstrukciji je prisustvovala i Dženanova djevojka Alisa Mutap, svjedokinja Tužilaštva KS-a, koja je navela kako su ona i Dženan hodali jedno do drugog dodirujući se ramenima desnom stranom ulice, pritom pokazujući kako hodaju uz samu ivicu puta do drvoreda, te kako se u jednom trenutku okrenula da kaže nešto Dženanu, nakon čega se on trznuo. Mutap je navela i kako se ne sjeća više ničega. 

Na snimku se čuje i kako Alisa Mutap navodi da se prisjetila Dženana kako leži, ali ga je sanjala, pa nije sigurna u to sjećanje.

Nakon što je Mutap navela kako su ona i Dženan te noći hodali desnom stranom, sudija Todorović je pitao da li su lutke koje su korištene tokom rekonstrukcije postavljene na pravoj strani. U trenutku kada Todorović skreće pažnju na taj dio rekonstrukcije, advokat odbrane skrenuo je pažnju kako Alisa opisuje da ona i Dženan hodaju uz samu ivicu asfalta. 

Kada je završeno prikazivanje snimka rekonstrukcije, odbrana je uložila prigovore, navodeći kako je tužilac Kreštalica nagovarao Seferovića na odgovore, te je podsjetio kako je Seferović rekao da prvo nikog nije vidio na putu, kao ni mjesto udara ili drvo kraj kojeg je pao Dženan. Također, advokat je dodao i kako se na snimku vidi kako vještaci i svjedoci nisu dali određene nalaze, već je rekonstrukcija rađena prema navodima Vasvije Sejdić koja je izuzeta kao svjedok Tužilaštva.

Odbrana je prigovorila Tužilaštvu što naredbu za ovu rekonstrukciju nisu naveli u optužnici iako je ona postojala prije podizanja iste, te je dodala kako će imati prigovor ako ona bude uložena kao dokaz. Također, odbrana je dodala i kako cijeli videosnimak ne može biti korišten kao dokaz, jer se na snimku koji je dostavljen Sudskom vijeću nalazi i dio rekonstrukcije prema navodima Vasvije Sejdić.

Suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću u kojoj je povrijeđen Dženan Memić nastavit će se 7. juna kada će Tužilaštvo prikazati snimke videonadzora s Kuvajtske rezidencije i kuće Šerifa Konjevića iz kobne noći.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Posljednji protesti održani su jučer u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije