Na mezarju Veljaci kod Bratunca obilježen Dan bijelih nišana

Fena
Na mezarju Veljaci kod Bratunca obilježen Dan bijelih nišana
Na mezarju Veljaci kod Bratunca danas je, u okviru manifestacije 11. Dani sjećanja na genocid u Bratuncu, obilježen Dan bijelih nišana.

Tim povodom više od sedamdesetero bošnjačke djece (polaznika mektebske nastave u okviru Medžlisa Islamske zajednice Bratunac) posjetilo je mezarje, proučilo fatihu šehidima i prisustvovalo historijskom času na kojem se govorilo o stradanju civila Bratunca, te važnosti obilježavanja dana posvećenog bijelim nišanima i njihovoj simbolici.

Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje tim povodom posjetili su i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić i  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir-ef. Hodžić.

"Ova bjelina nišana govori o nevinosti ubijenih civila, o čistoti duša šehida i o našoj vjeri koja poziva na mir, ljubav i praštanje. Ovo je prilika da se podsjetimo da onaj ko ubije jednoga čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet. Ubice će, na Drugome svijetu, odgovarati za svoja nedjela a mi moramo učiniti sve da ih kazna stigne i na ovome svijetu. Na to nas pozivaju ovi bijeli nišani", kazao je Elvir ef. Hodžić.

Podsjetio je da će 11. kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka žrtava biti obavljeni u petak 12. maja, iza džuma namaza, kad će u zemlju biti spušteni posmrtni ostaci sedam ubijenih Bratunčana.

Nakon proučene fatihe djeca su, zajedno sa odraslima, sudjelovala u akciji čišćenja mezarja i pranja nišana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije