Na Jahorini počela velika vježba MUP-a RS, koju je Komšić nazvao - provokacijom

12
F. V.
Na Jahorini počela velika vježba MUP-a RS, koju je Komšić nazvao - provokacijom
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vježbe MUP-a RS na Jahorini

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS danas organizuje taktičku vježbu na području Jahorine i Mrkonjić Grada.

Kako smo već pisali, zbog održavanja vježbe već je reagirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je o tome obavijestio i zamjenika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabirela Escobara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS taktičku policijsku vježbu najavilo je za u 12 sati, a na Jahorini se nalazi i reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

Nova reakcija na incident kojeg je navodno napravila Sebija Izetbegović na KCUS-u

Kako javljaju naši fotoreporteri Faruk VeleDženan Kriještorac u vježbi učestvuju policijski službenici PU Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP RS i Jedinice Žandarmerije Istočno Sarajevo.

Također slična vježba se održava i u Mrkonjić Gradu - u krugu preduzeća Dragiša komerc.

Na Jahorini počela velika vježba MUP-a RS - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: Na Jahorini počela velika vježba MUP-a RS

Kako je najavljeno, održat će se vježba sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Jahorina.

Kako je saopćeno iz kabineta Komšića, on je ovu vježbu jučer nazvao provokacijom te upoznao o tome Gabriela Escobara.

EUFOR došao na Jahorinu - undefined

Foto: F. V. / Radiosarajevo.ba: EUFOR došao na Jahorinu

"U vježbi učestvuju MUP i žandarmerija RS te je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta", saopćeno je iz kabineta Komšića.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba organiziranje policijske vježbe MUP-a RS komentirao je stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige "Aspekti geopolitike i hibridog rata" u izdanju Atlantske inicijative.

"Ovo nije samo vježba policije RS i Civilne zaštite (CZ), ovo je i moguće razmještanje na terenu tako da svaki komad teritorije bude brzo dohvatljiv. Nažalost, ovim se dobrim dijelom sužava, pa i onemogućava kretanje drugih agencija za provedbu zakona sa nivoa BIH. Ova vježba može biti i u funkciji pripremanja terena za dolazak ruskih proksija u RS krajem oktobra, odnosno početkom novembra, kada je predviđena Narodna skupština RS. Sve se ovo poklapa sa stanjem u crnomorskom zalivu gdje je prilično rovito", kazao je Kico za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije