Kico: Ovo nije samo vježba, moguće je i razmještanje na terenu

10
Radiosarajevo.ba
Kico: Ovo nije samo vježba, moguće je i razmještanje na terenu
Kolaž / Ahmed Kico o organiziranju policijske vježbe

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS sutra organizuje taktičku vježbu na području Jahorine i Mrkonjić Grada.

Zbog održavanja vježbe već je reagirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je o tome obavijestio i zamjenika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a i za Zapadni Balkan Gabirela Escobara.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba organiziranje policijske vježbe u ovom trenutku komentirao je stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige "Aspekti geopolitike i hibridog rata" u izdanju Atlantske inicijative.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

"Ovo nije samo vježba policije RS i Civilne zaštite (CZ), ovo je i moguće razmještanje na terenu tako da svaki komad teritorije bude brzo dohvatljiv. Nažalost, ovim se dobrim dijelom sužava, pa i onemogućava kretanje drugih agencija za provedbu zakona sa nivoa BIH. Ova vježba može biti i u funkciji pripremanja terena za dolazak ruskih proksija u RS krajem oktobra, odnosno početkom novembra, kada je predviđena Narodna skuština RS. Sve se ovo poklapa sa stanjem u crnomorskom zalivu gdje je prilično rovito", kazao je Kico za Radiosarajevo.ba.

Zbog svega navedenog, dodao je on, sigurnosne snage BIH, snage EUFOR-a, pa i NATO-a trebaju biti preventivno fokusirane i prisutne na prostoru cijele BiH kako se u našoj zemlji ne bi ponovio scenarij iz Istočne Ukrajine.

"Aktivnosti domaćih sigurnosnih snaga, te snaga iz EU I SAD trebaju biti u funkciji garantiranja mira u našoj zemlji, te očuvanja cjelovitosti i suvereniteta", zaključio je Kico.

Kico smatra da su "ovi važni momenti, budući da je prema BiH intenzivirana svaka vrsta hibridnih operacija".

"Ne treba isključiti mogućnost da su i u toj funkciji i vježbe na Jahorini i u Mrkonjić Gradu, koje, zapravo, mogu ukazivati na razmještaj snaga i pokrivanje teritorije prema entitetu Federaciji BIH. Ne treba biti naivan i neodgovoran", upozorio je Kico.

Podsjetimo, ministarstvo unutrašnjih poslova RS taktičku policijsku vježbu najavilo je za sutra u 12 sati.

"U 12 sati u mjestu Donji Barići, u krugu preduzeća Dragiša komerc kod Mrkonjić Grada policijski službenici Policijske uprave Mrkonjić Grad, Žandarmerije MUP RS i jedinica Žandarmerije Mrkonjić Grad, Doboj i Prijedor izvest će vježbu sprečavanja krijumčarenje migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji", saopćeno je iz MUP RS.

Također, vježba će biti održana i na Jahorini, a učestvovat će policijski službenici PU Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP RS i Jedinice Žandarmerije Istočno Sarajevo. Bit će izvedena vježba sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Jahorina.

Kako je saopćeno iz kabineta Komšića, on je tu vježbu nazvao provokacijom te upoznao o tome Gabriela Escobara.

"U vježbi učestvuju MUP i žandarmerija RS te je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta", saopćeno je iz kabineta Komšića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije