Na čelu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenovan poznavalac prilika u BiH

4
Radiosarajevo.ba
Na čelu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenovan poznavalac prilika u BiH
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na početku prve ovogodišnje sjednice izabrala je za novog predsjednika nizozemskog delegata Tinyja Koxa.

Ovaj Nizozemac je u prošlosti bio jedan od izvjestilaca za Bosnu i Hercegovinu te dobro poznaje situaciju u našoj zemlji.

Na pitanje novinara N1 na prvoj press konferenciji nakon preuzimanja dužnosti Kox je najavio da će se aktivno baviti pitanjem Bosne i Hercegovine. Najavljuje i kontakte sa političkim, ali i predstavnicima civilnog društva u narednom periodu.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

"Kao što ste ispravno i naveli, u kontaktu sam s vladom u vašoj zemlji poprilično dugo, na nekoliko posmatračkih misija na izborima u vašoj sjajnoj zemlji. Također sam bio izvještač nadzornog komiteta za BiH. Znam koliko velike mogućnosti mogu biti za vašu zemlju i njene građane, a znam i koliko su teški problemi, gdje su i gdje ostaju. BiH je članica Vijeća Evrope. Vijeće je to koje parlamentu, vladi i građanima BiH nudi sve naše najbolje usluge da prevaziđu ove doista nevjerovatne probleme koje imate u organizovanju države Bosne i Hercegovine. Nikad neću ni pomisliti da je lako nositi se sa stvarima u vašoj zemlji, jer je njena struktura toliko kompleksna i to ne moram pojašnjavati. Ali, prevazliaženje ovih problema zajednička je obaveza političara u vašoj zemlji. Ako probleme ne prevaziđemo, tenzije će rasti i šansa da stvari izmaknu kontroli uvijek je moguća."

Kox je istakao i koja je njegova poruka građanima, ali i političarima u BiH, te otkrio na koji će način on dati doprinos ka rješavanju problema u našoj zemlji.

"Želim poslati poruku građanima i političarima u Vašoj zemlji, kako biste vidjeli i pokušali da pronađete rješenja. Mi smo uvijek tu. Vijeće Evrope ima mnogo alata da pomogne državama da prevaziđu ove probleme, glede Ustava, Izbornog zakona, vladavine zakona u cjelosti. Ovo bih volio čuti od predsjednika koji će se obratiti na našoj skupštini. Također ću imati i bilateralni razgovor sa njim. Ja neću reći šta mi možemo za BiH uraditi, nego ću prvo pitati vašeg predsjednika šta on misli šta je to najbolje šta bismo mi mogli uraditi. Također ću se obratiti delegaciji BiH, da razgovaraju sa mnom o mogućim rješenjima za velike probleme koje vaša sjajna zemlja ima, koje je imala u prošlosti i još uvijek se njima i budućnosti mora pozabaviti", kazao je Kox.

Inače uz Koxa se među čelnim ljudima Vijeća Evrope, koji dobro poznaju stanje u BiH i regionu, nalazi i generalna sekretarka Vijeća Marija Pejčinović Burić koja je na tu poziciju došla s pozicije hrvatske šefice diplomatije.

Prvoj ovogodišnjoj sjednici Vijeća Evrope će se sutra obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije