Vijeće Evrope: BiH mora hitno ukinuti segregaciju u školama!

Fena
Vijeće Evrope: BiH mora hitno ukinuti segregaciju u školama!
/ Foto: Vijeće Europe

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI), specijalizirano tijelo Vijeća Evrope za borbu protiv raznih vrsta diskriminacije, objavila je izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem je ponovila svoje preprouke iz 2010. godine.

Posebno što se tiče hitne potrebe da se okončaju svi vidovi segregacije u školama, uključujući sistem "dvije škole pod jednim krovom", kao i jednonacionalne škole, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

ECRI naglašava posebnu važnost u primjeni i daljem razvoju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa, a snažno preporučuje da se osigura inkluzivno i nedskriminatorno okruženje za učenje u svim školama.

Komisija je također snažno preporučila uklanjanje svih simbola koji predstavljaju diskriminaciju na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Pozadina priče o rušenju slavne ograde u Travniku: Gradi se, kažu, veća...

Nakon brojnih naslova o uklanjanju najpoznatije bh. „ograde" koja je cijelo desetljeće razdvajala i dijelila učenike i prosvjetne radnike na krvna zrca, doznaje se u Travniku ipak gradi veća, ljepša i to kovana ograda.

ECRI nije primila informacije koje bi ukazivale na to da se poduzimaju koraci kako bi se zaustavili svi oblici segregacije u školama. Istovremeno, vlasti Bosne i Hercegovine priznaju da postoji problem zbog segregacije u obrazovnom polju, posebno po pitanju prakse "dvije škole pod jednim krovom" i jednonacionalne škole.

Vlasti su obavijestile ECRI da su u nekim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine aktivnosti povezane sa zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa implementirane. Međutim, ti sadržaji sastojali su se od pilot projekata i aktivnosti obuke. Iako je takav pripremni rad koristan, ECRI i druga relevantna tijela navode da to nije potpuna primjena zajedničke jezgre nastavnih planova i programa koje su oni preporučili.

ECRI je svjestan da je obrazovanje područje djelovanja koje, prema ustavu zemlje, spada u ovlasti entiteta. U tom je kontekstu razočaravajuće vidjeti kako vlasti na svim nivoima nisu uspjele ostvariti napredak u području od tako ključnog značaja za izgradnju inkluzivnog društva i prevazilaženje duboko usađenih etničkih podjela u zemlji.

U zaključku se navodi da ECRI smatra da ova preporuka nije provedena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije