Veliki uspjeh: Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici pruženo skoro 2 miliona zdravstvenih usluga

0
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh: Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici pruženo skoro 2 miliona zdravstvenih usluga
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim dr Abdulah Nakaš" na današnjoj press konferenciji, koja je održana u ovoj zdravstenoj ustanovi, podnio je izvještaj o radu u 2022. godini te je najavio planove za narednu godinu.

On je kazao da je u specijalističko-konsulativnim službama realizirano 428 424 pregleda i pruženo 1. 972 360 zdravstvenih usluga, a da je posebno veliko opterećenje i priliv pacijenta bio na kabinetima za: ortopediju, radiologiju, opću hirurgiju, oftalmologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, akušerstvo, otorinolaringologiju, laboratoriju. Na Urgentnom centru urađeno je 33.403 pregleda, a 109.760 na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku.

Podsjetio je da je veliki iskorak napravljen u oblasti gastroenterologije gdje su uvedene tri visoko sofisticirane metode koje su značajno poboljšale dijagnostiku i tretman bolesti probavnog trakta.
U ovoj godini u Općoj bolnici je rođeno 1.383 beba, što je gotovo polovina ukupnog broja novorođenih beba u Kantonu Sarajevo.

Majke Srebrenice zahvalile Vjosi Osmani: "Ovakav govor pamtit će generacije"

Majke Srebrenice zahvalile Vjosi Osmani: "Ovakav govor pamtit će generacije"

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/divno-sarajevski-gimnazijalci-obradovali-najmlade-pacijente-opce-bolnice/478948[/related]

Broj hospitaliziranih pacijenata je povećan za 70 %, a popunjenost Bolnice je najveća u njenoj dosadašnjoj historiji. Ukupan broj prijema na hospitalizaciju iznosi: 15.103,istovremeno, dužina trajanja bolničkog liječenja je znatno smanjena.

Evidentan je i porast broja operativnih zahvata, urađeno je skoro 7 hiljada operacija, a uvedene su i nove operativne metode kod ugradnje proteza koljena, operacija deformiteta kičme, ponovno su uspostavljene histeroskopske i složene laparoskopske ginekološke intervencije.

U godini na izmaku je osnovna Ambulanta za bol koja je namijenjena pacijentima sa svim tipovima bola, bilo da se radi o akutnom, hroničnom, karcinomskom ili neuropatskom bolu. Odjeljenje za pedijatriju je počelo da pruža novu, veoma značajnu uslugu novorođenim bebama- rano testiranje sluha, što omogućava ranu detekciju poremećaja sluha i njegovo blagovremeno liječenje.

Medicinski tim sa ORL odjela počeo je , uz superviziju profesora iz Tuzle, da radi endoskopske operacije sinusa gdje se minimalno invazivno mogu izvesti operacije nosa i paranazalnih sinusa.
U domenu kardiologije uvedene su nove metode-transezofagealni ultrazvuk srca te u saradnji sa specijalistima nuklearne medicine stres dobutaminska ehokardiografija i test procjene rezerve koronarnog protoka.

Opća bolnica i Centar za srce početkom godine uvele su "zlatni sat", zajedničko zbrinjavanje pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom. Odjeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju je radilo u punom kapacitetu, uključujući i segment hidroterapije, koji ovo odjeljenje radi jedino u KS.
Otvorena je Dnevna bolnica u okviru koje je u funkciji i ambulanta gdje se pacijenti javljaju za prvi pregled, pružaju im se i dijagnostičke i druge zdravstvene usluge.

Od planova za narednu godinu, pored ostalog, prof. Gavrankapetanović je istakao osnivanje onkološkog odsjeka za tretman malignih oboljenja digestivnog trakta, formiranje torokalne i neurohirurgije, a u okviru specijalističko-konsultativne službe planiran je odsjek za kliničku farmakologiju.

Novom sistematizacijom predviđeno je Odjeljenje za nauku, nastavu i kontrolu kvaliteta u okviru kojeg bi se radili planovi za kvalitetnu edukaciju kadrova koja odgovara potrebama bolnice, kao i provodile mjere za unapređenje i kontrolu kvaliteta rada.

U saradnji sa Ministrastvom KS i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH u toku su pripreme za otvaranje Kriznog centra za žrtve silovanja i seksualnog nasilja,a u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja KS planiramo je formiranje Veteranske bolnice.

Opća bolnica, uz sav urađeni posao i fascinantne rezultate rada, 2022. godinu završava pozitivno. Postignuti rezultati rada jasno govore da je Opća bolnica prevazišla sve uslove koji su potrebni da se transformiše u kantonalnu.

Uz zahvalnost svim uposlenicima na dosadašnjem marljivom radu direktor Gavrankapetanović je izrazio nadu da će i u narednom periodu ova Ustanova rasti i razvijati se i kako bi pacijentima pružili najbolju moguću zdravstvenu uslugu, kao bilo gdje u razvijenom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije