Na Bjelašnici jutros -10: Meteorolozi najavili snijeg, izdato žuto upozorenje za dijelove BiH

0
Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici jutros -10: Meteorolozi najavili snijeg, izdato žuto upozorenje za dijelove BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačo vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Drvar -4, Livno -3, Široki Brijeg i Sokolac -2, Bihać i Bugojno -1, Ivan Sedlo, Prijedor, Sarajevo i Zenica 0, Sanski Most i Stolac 1, Banja Luka 2, Trebinje 3, Doboj, Mostar, Srebrenica i Tuzla 4, Bijeljina, Neum i Zvornik 6 stepena. Atmoferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibar, u normali je i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, postupni porast oblačnosti. Nešto manje oblačnosti i sunčanije se očekuje na jugu i jugozapadu. U večrnjim satima, ponegdje u Bosni može pasti i malo kiše, a na planinama i malo snijega. Vjetar slab, veći dio dana, zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 8 do 14, na jugu do 16 stepeni.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

U Sarajevu umjereno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temeperatura oko 9 stepeni.

Biometeorološka prognoza je povoljnija u odnosu na proteklih par dana. Nakon vedrijeg i hladnog jutra, kada je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, postepeno će otopliti. Opšta slika će, uz više temperature zraka i duže sunčane intervale, biti ljepša na jugu i jugozapadu zemlje. U Bosni također stabilnije, pri tome uz naoblaku i slabije padavine u poslijepodnevnim satima, što bi moglo uzrokovati lošije raspoloženje kod meteoropata. Moguće su i reakcije na promjenu u vidu blaže glavobolje, nesanice, dekoncentracije.

U subotu, u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana lokalno sa slabom kišom, a na planinama može pasti i malo snijega. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 7 do 13, na jugu do 16 stepeni.

U nedjelju, pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša je moguća u Hercegovini. Poslije podne i tokom noći kiša u većem dijelu naše zemlje. Na planinama se očekuje snijeg. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 12, na jugu do 16 stepeni.

Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama: 'Neuobičajeno hladno vrijeme...'

Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama: 'Neuobičajeno hladno vrijeme...'

U ponedjeljak, pretažno oblačno vrijeme sa slabom kišom, a na planinama i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 7 do 12, na jugu do 16 stepeni.

Izdato je žuto upozorenje za regije Livno, Sarajevo, Banja Luka, Foča i Višegrad.

"Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju niske temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije