Poznati meteorolog objasnio zašto pada snijeg u aprilu: "U prirodi postoji zakonitost"

1
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objasnio zašto pada snijeg u aprilu: "U prirodi postoji zakonitost"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Snijeg, koji je jučer napravio probleme širom Balkana, pada i danas, ali je slabijeg intenziteta. Srbijanski meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je šta su uzroci velikih snježnih padavina u aprilu.

"Sa sjevera Evrope pristigao je hladan vazduh, ali se istovremeno u Sredozemlju napravio ciklon, oblast niskog pritiska, koja donosi padavine, oblake, neku vrstu zahlađenja. Taj ciklon se premiješta preko Balkana, zahvata čitavo naše područje, ali istovremeno je bio priliv hladnog vazduha sa sjevera, tako da je to bila neka dobitna kombinacija, prvo za obilnije padavine, i za pad temperature", navodi Todorović.

Situacija je uobičajena, kaže, što se tiče padavina, ali snijeg ne pada često u ovo vrijeme.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Ovo je jedan od tih primjera, odnosno epizoda koje se dešavaju ne tako često u aprilu, zbog snijega, ali što se tiče padavina, to je uobičajena shema", napominje meteorolog.

Kada je riječ o uskršnjim praznicima, Todorović objašnjava da u prirodi postoji zakonitost - kada je u jednom periodu natprosječno toplo, kao za Božić, kasnije, za Uskrs, dođe hladnija varijanta vremena.

"Za Uskrs bi bilo prohladno, pogotovo u jutarnjim satima. Ne bi trebalo da bude mraza. Da li će biti padavina taj dan, to je unaprijed teško definisati. Neka svježa varijanta vremena", kaže Todorović za RTS.

Meteorolozi za danas izdali upozorenje: Pogledajte i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Meteorolozi za danas izdali upozorenje: Pogledajte i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Kada je riječ o prognozama za proljeće, ponavlja da priroda pravi ravnotežu.

"Ako je zima bilo topla, znači mora da dođe jedan period hladnijeg vremena, sa temperaturama ispod prosječnih vrijednosti. Upravo sada sa ulaskom u april mjesec, to se donekle potvrđuje. Po toj nekoj logici, do 20. aprila bi bila svježija varijanta vremena, potom slijedi porast maksimalne temperature iznad 20 stepeni. Ako se prognoza ostvari, april bi ostao u principu sa nekom temperaturom nižom od prosječnih vrijednosti, što je kompenzacija, donekle, za toplu zimu. Kako će biti u maju, to je drugi problem, jer temperatura neminovno dalje raste", napominje meteorolog.

Todorović očekuje da će padavina i u aprilu i maju biti više od prosjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije