Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama: 'Neuobičajeno hladno vrijeme...'

2
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama: 'Neuobičajeno hladno vrijeme...'
Foto: Photojoiner / Nedim Sladić

Na društvenim mrežama ponovo se oglasio bh. meteorolog Nedim Sladić.

Nedim Sladić je objavio vremensku prognozu i pojašnjenje vremenskih (ne)prilika za Bosnu i Hercegovinu, region ali i svijet. 

"Neuobičajeno hladno vrijeme uvjetovano prodorom hladnog zraka sa sjevera, uvećano u dijelovima Crne Gore, istoka Bosne i zapadne Srbije i za dvije standardne devijacije, označeno je plavim nijansama.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Bosna i Hercegovina, zajedno sa centralnim dijelom Europe se nalazi u tom pojasu. Neuobičajeno toplo je širom Euroazije te naročito na Iberijskom poluostrvu (žute i narandžaste nijanse) gdje su temperature zraka sutra bliže brojci od 30 °C nego 25 °C.

Ostaci ljubičaste nijanse (ukazuju na izraženije vjetrove) otkrivaju otkinuti dio mlazne struje koji je usporio nad obalama Velike Britanije zahvaljujući snažnom sistemu visokog zračnog pritiska nad Skandinavijom, pa se jedan dio račva sjeverno, a drugi južno preko sjevera Afrike na Tursku.

Veće padavine se bilježe u dijelovima egejske obale Turske, povezane sa ciklonalnim utjecajem, kao i nad istokom Engleske zahvaljujući zastoju u sistemu koji je naišao na, uslovno rečeno, zid", navodi se u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije