Muzej ratnog djetinjstva tužio ministra Alikadića za klevetu

2
Radiosarajevo.ba
Muzej ratnog djetinjstva tužio ministra Alikadića za klevetu
Foto: Muzej ratnog djetinjstva / Muzej ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva predao je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu za klevetu protiv ministra Kenana Alikadića i Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon što je MRD ukazao na zloupotrebe i netransparentnost pri dodjeli budžetskih sredstava, ministar Kenan Alikadić je, koristeći službene kanale Ministarstva kulture i sporta KS i Vlade KS, iznio ogroman broj neistina, te parcijalnim objavljivanjem dokumenata pokušao manipulirati javnost s ciljem narušavanja ugleda Muzeja ratnog djetinjstva.

U ovom napadu na nezavisnu kulturnu instituciju ministar je pokušao svoju političku odluku o ukidanju bilo kakve podrške projektima MRD u 2020. godini zamaskirati iznošenjem niza neistina poput toga da Muzej nije pravdao sredstva iz 2019. godine, ili da je sredstva za 2020. godinu tražio za plate menadžmenta. Ministar Alikadić je ove neistine uporno ponavljao u različitim medijima s ciljem da prikrije netransparentnu dodjelu sredstava po nepoznatim kriterijima.

Ipak, sve tvrdnje ministra Alikadića su brzo raskrinkane. Bh. platforma za utvrđivanje činjenica i istinitosti navoda objavljenih u medijima, Raskrinkavanje.ba, izvršila je uvid u dokumente koje su dostavile obje strane, te ocijenila tvrdnje ministra Alikadića kao „manipulacije činjenica i dezinformacije“, a postupanje medija koji su ih prenijeli kao „greške, spinovanje i pristrasno izvještavanje“. Također, televizija N1 je izvršila uvid u originalne dokumente iz aplikacije MRD, te je ministra Alikadića u programu uživo suočila s neistinama koje je iznosio o finansiranju MRD, platama uposlenika, i uopće o radu Muzeja.

Muzej ratnog djetinjstva zaključuje ovaj slučaj videom u kojem predstavlja javnosti dokumente koji dokazuju da je ministar iznosio neistine o radu Muzeja ratnog djetinjstva.

„Iako se MRD od osnivanja finansira preko 95% iz međunarodnih izvora, a tek 0-3% iz budžetskih izvora bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, zavisno od godine do godine, ne pristajemo da komfor koji imamo zbog finansijske neovisnosti bude razlog da žmirimo na zloupotrebe javnog novca. Naprotiv, neovisnost koju imamo daje nam poziciju i odgovornost da nastavimo javno govoriti o zloupotrebama u oblasti kulture, i u tome nas neće spriječiti ni inspekcije, ni ukidanje pristupa javnim sredstvima, a ni najnovija metoda pritiska – institucionalni obračun temeljen isključivo na lažima“, rekao je direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije