Naša stranka / Forto: SDA vlada ponižava kulturne radnike

18. 09. 2020. u 17:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 84

Nakon što je Muzej ratnog djetinjstva prozvao ministra kulture i sporta KS Kenana Alikadića (SDA) da im je uskratio novac iz budžeta iako je bio planiran u iznosu od 50.000 KM, reagirao je Edin Forto (Naša stranka), bivši premijer Vlade.

Podsjetimo, iz Muzeja su pitali i gdje je završio novac koji je bio planiran za njih, a potom je oštro odgovorilo resorno Ministarstvo navodeći, između ostalog, da je ranije dati novac potrošen uglavnom na vrlo visoke plaće direktora. Potom su iz Muzeja najavili tužbu, navodeći da je sve laž.

Vlada Kantona Sarajevo očigledno je kulturne ustanove i ljude iz kulture navikla posmatrati kao one kojima je potrebna socijalna pomoć. Na žalost, SDA, koja predvodi i aktuelnu Vladu KS i koja Sarajevom vlada duže od dvije decenije veliki broj i kulturnih institucija i radnika svela je na taj nivo. Smeta im kad ima uspješnih bez njihove protekcije i zato su odbili učestvovati u sufinansiranju projekata Muzeja ratnog djetinjstva s 50.000 KM", naveo je Forto u svojoj reakciji.

Dodao je da je ova stavka bila budžetska, kao i 2019. godine, kada ju je u budžet uvrstio upravo on, kao tadašnji premijer.

"Obrazloženje da im ne daju sredstva zbog visine plata uposlenika, koje su pritom pogrešno naveli, najgora je vrsta poniženja kulturnog rada. Poručuje se da će se davati samo onima koji egzistencijalno ovise od vlasti, da vlast preko njih stvara sliku o sebi kao humanoj, ali istovremeno da ih uslovljava da rade po njihovom diktatu.

Smatram da treba pomoći onima koji su u potrebi, ali ne na štetu onih koji istovremeno imaju društveni značaj ali su također u stanju stvoriti i novu vrijednost, što Muzej ratnog djetinjstva definitivno može", istakao je Forto.

Poručio je da se mora čuvati uspomena na djetinjstvo u ratu, stvarati empatija prema svoj djeci koja pate zbog političkih razmirica za čije postojanje i ne znaju i na taj način pokušati spriječiti nova stradanja i to ne samo u BiH.

"I, što je najvažnije, moramo to raditi na kvalitetan način – u dokumentarističkom smislu pouzdano, u estetskom smislu kreativno. Muzej ratnog djetinjstva je prepoznat kao dobar koncept diljem svijeta. Osim, na žalost, kod vlasti koju predvodi SDA. Ovo neće dugo potrajati. Promjena dolazi uskoro", zaključio je Forto.

KOMENTARI (1)