Mustafa Ružnić, premijer USK, otvoreno: 'Sprema se hapšenje Šuhreta Fazlića i mene'

6
Radiosarajevo.ba
Mustafa Ružnić, premijer USK, otvoreno: 'Sprema se hapšenje Šuhreta Fazlića i mene'
FOTO: Fena / Mustafa Ružnić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici odlučilo da migranti budu premješteni u kamp "Bira".

Nakon ove odluke, oglasio se i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo zaključak kojim se od vlasti Unsko-sanskog kantona traži provođenje odluke o smještaju migranata u 'Biru' odnosno u grad Bihać, ali i operativnih saznanja da se u okviru provođenja takvog zaključka planira i hapšenje premijera Unsko-sanskog kantona sa saradnicima te gradonačelnika Bihaća kako bi se time otvorio put migrantima s 'Lipe' u "Biru", upućujemo otvoreno pismo državnoj vlasti i javnosti Bosne i Hercegovine:

Još jednom jasno i glasno potvrđujemo da je vlast Unsko- sanskog kantona dio ovog naroda i da predstavlja stav građana ovog dijela BiH i da nam opstanak na vlasti ne znači ništa ukoliko ne zastupamo interese naroda koji nam je povjerio da ih predstavljamo.

Preko ovog kantona i leđa njegovih građana u protekle tri godine je prošlo preko 100.000 migranata.

Dok su ovdašnja privreda i turizam, mir i sigurnost građana, nestajali pred očima države i svih nas, narod Unsko- sanskog kantona je položio sve ispite iz humanosti i niko nema pravo da mu stavlja etikete o nedostatku empatije, ksenofobiji i ostalim negativnostima koje se kroz medije stavljaju na račun svih nas.

Temelj svake države je pravda i koliko god nas boli teret nepravde koji nam je nametnut od strane države, mi koji obnašamo vlast na ovim prostorima nećemo biti pomagači te nepravde i nećemo stati protiv interesa i sigurnosti svoga naroda.

Pozivamo sve ostale predstavnike u vlasti iz USK, posebno gospodu Hamdiju Abdića, Huseina Rošića i Šemsudina Dedića da se i oni decidno izjasne, a djelima pokažu, da li su na strani Selme Cikotića ili onih među kojima žive i koji su ih birali da ih predstavljaju u državnoj vlasti.

Bihać i Krajina nisu „šačica ljudi koja se protivi odlukama državne vlasti“ već jednoglasan stav ovdašnjeg naroda koji očito ne dopire dovoljno daleko kao što je slučaj sa malim grupama pojedinaca koje se okupe oko drugih lokacija u BiH, pošalju poruku da ne žele migrante i ona biva odmah uslišana.

Bihać i Krajina su prostor ove države koji se bezbroj puta proslavio upravo po hrabrosti, humanosti i patriotizmu i mi ćemo taj emanet u okvirima svojih nadležnosti sačuvati do kraja!

Bez obzira na sve posljedice s kojima nam se prijeti sa svih strana jer, veća je čast nestati zbog pravde nego ostati kao sluga nepravde!

Mi smo posljedice svojih odluka spremni snositi, a neka to budu i svi ostali koji se u ovoj zemlji pitaju i snose pravnu i svaku drugu odgovornost za sigurnost njenih građana, dolazak i prolazak migranata i budućnost ove države.

Na kraju, pozivamo Selmu Cikotića, Bakira Izetbegovića, kao i gore navedene predstavnike u vlasti, da napokon dođu pred Biru i čuju mišljenje Bišćana, da uvaže stav onih koji najdirektnije snose posljedice trogodišnje tzv. migrantske krize, a posebno njihovih odluka i izjava koje vrijeđaju, bole i doslovno uništavaju ovaj dio države Bosne i Hercegovine" navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije