Građani poručili: Po cijenu obračuna, Bihać migrante neće primiti u Biru

5
Radiosarajevo.ba
Građani poručili: Po cijenu obračuna, Bihać migrante neće primiti u Biru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izmještanje migranata iz kampa Lipa

Vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je danas, a jedan od zaključaka bio je u vezi migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu "Lipa".

Vijeće ministara svojom odlukom je lokaciju bivše tvornice “Bira” u Bihaću odredio kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata te pozivaju vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na ovu lokaciju.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je za Radiosarajevo.ba na pitanje da li će se migranti vratiti u kamp, odgovorio:

"Da li će se vratiti ili ne, zavisi od ponašanja Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, odnosno, od vlasti. Nećemo silu primijenjivati. Treba njih pitati da li će poštovati odluke Vijeća ministara ili ne", zaključio je Cikotić.

Stotine građana Bihaća su se još sinoć usprotivili povratku migranata u Biru.

Kažu da neće popustiti, i po cijenu obračuna.

"Bihać ih više nikada neće primiti u Biru. Po cijenu obračuna ovdje. To mora svima biti jasno. Vidjeli smo da su nas svi izvarali i nećemo to više dozvoliti”, kaže Ahmed Mujkić, koji sa sugrađanima dolazi svako veče već tri mjeseca, kako bi upozorili da otvaranje Bire nije opcija, piše biscani.net.

Pored toga, smatra da su ljudi spremni na sve.

"Ako nas dovedete u takvu situaciju da se tučemo, nije ni to problem. Spremni smo i na to. Ali, da je cijela država pametna i odbija prihvatiti migrante, a mi da izigravamo humanitarce, to neće moći", kaže Mujkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije