Mustafa Cerić o izvještaju Christiana Schmidta: 'Povucite zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi'

17
Radiosarajevo.ba
Mustafa Cerić o izvještaju Christiana Schmidta: 'Povucite zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi'
Foto: Photojoiner / Mustafa Cerić / Chrisitan Schmidt

Mustafa Cerić, teolog i 12. po redu resul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je oštru poruku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Putem društvenih mreža, Cerić je naglasio da ukoliko Christian Schmidt ne povuće 'zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi Kavazoviću' on će se javno odreći dva visoka njemačka priznanja, a radi se o priznanjima za promociju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

"Zamislite da nakon Holokausta Vijeće Sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Taj zadatak u ime Vijeća Sigurnosti UN-a povjeren je Christianu Schmidtu, koji to zasada radi vrlo uspješno. Njegov posljednji izvještaj, u kojem optužuje reisul-ulemu Kavazovića za podjelu Bosne je najmonstruozniji izraz mržnje prema islamu, muslimanima – Bošnjacima.

Objavljen izvještaj koji je bh. entitet RS poslao UN-u

Objavljen izvještaj koji je bh. entitet RS poslao UN-u

Njegova licemjerna bajramska posjeta reisul-ulemi Kavazoviću bila je kamuflaža za ono što je imao namjeru da saopći svijetu, a to je da vrhovni poglavar u Bošnjaka remeti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini", kazao je Cerić na društvenim mrežama.

On je dodao i da se na ovaj način samo potvrđuje posloviva "boj se Danajaca i kad darove nose". Pored toga, naglasio je i da je tražio sastanak sa Schmidtom neposredno nakon njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Ured visokog predstavnika pozdravio dugoočekivano kompletiranje vlasti u FBiH

Ured visokog predstavnika pozdravio dugoočekivano kompletiranje vlasti u FBiH

"Namjera mi je bila da mu pro bono ponudim moje iskustvo suradnje sa prethodnim visokom predstavnicima. Mislio sam da ga to zanima, ako ni zbog čega, a ono zbog činjenice da sam dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokracije.

Odgovoreno mi iz OHR-a da su primili moj zahtjev i da će udovoljiti mojoj molbi u neko doba. Ni do dan danas to 'doba' nije došlo. To mi je bio jasan znak njegovog odnosa prema islamu, muslimanima – Bošnjacima", poručio je teolog.

Naglasio je i da je izvještaj Ujedinjenim nacijama 'kulminacija Schmidtove iskrivljene slike o Bosni', te da se može primijetiti velika zlonamjernost prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali prema vrijednostima islama, kao i reisul-uleme.

Adis Ahmetović nakon odluke Christiana Schmidta: "Sudbonosni dan za Bosnu i Hercegovinu"

Adis Ahmetović nakon odluke Christiana Schmidta: "Sudbonosni dan za Bosnu i Hercegovinu"

"Izvještaj UN-u sa zlonamjernim naglaskom na retoriku reisul-uleme Kavazovića, podsjeća nas na priču o srpskom svatu na Baščaršiji, kojeg su lažno inscenirali srpski zločinci da bi opravdali početak agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima.

Dakle, Schmidt, svjestno daje baštinicima genocida i udruženog zločinačkog poduhvata da se, kad im zatreba, pozovu na njegov izvještaj o tome da je poglavar muslimana pozivao na oružje pa se oni moraju braniti i svetiti, kao što su se Srbi svetili za ubijenog srpskog svata, kojeg su lažno inscenirali kao povod za njihov zločinački poduhvat", dodao je i zatražio od visokog predstavnika da povuče paragraf o reisul-ulemi u svom izvještaju.

Christian Schmidt prelomio i donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH

Christian Schmidt prelomio i donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH

"Naravno, da ću o ovome obavijestit sve instance u muslimanskom svijetu, koji je nedavno donio rezoluciju o Bosni i Hercegovini i objasnit ću im kakav tretman ima naš duhovni i moralni simbol nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Gospodine, Schmidt, također, tražit ću od svih članica UN-a muslimanskog svijeta da prate vaše naredno obraćanje u UN-u.

Ukoliko se ne ogradite od blasfemične izjave o reisul-ulemi Kavazoviću javno ću se odreći od oba priznanja, koja su mi dodijeljena u vašoj državi, kao moj protest protiv vašeg djelovanja u mojoj državi", zaključio je između ostalog Mustafa Cerić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije