Christian Schmidt prelomio i donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH

6
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt prelomio i donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ponovo je iskoristio bonska ovlaštenja i nametnuo odluke koje se odnose na deblokadu formiranja Vlade FBiH.

Kako ističe, ova je odluka najbolja za sve građane BiH.

"Ne djelujem u prilog ili protiv bilo kojih građana. Nijedan konstitutivni narod nije napadnut, niti ga se ne poštuje. Kao što znate, prije tri sedmice smo se ovako okupili kada sam poslao posljednji poziv političarima, kada su trebali pristupiti brzom formiranju Vlade FBiH. U protekle tri sedmice puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo. U tom periodu dostavljena je jedna kopija odluke Vlade potpredsjednice Vlade, a odluka nije imala podršku ostala dva potpredsjenika", dodao je.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

"Moram naglasiti da je odluka bila u skladu sa Ustavom BiH - osam bošnjačka, pet hrvatskih i tri srpska ministra kao prestavnici svojih naroda. Osim toga bilo je dosta aktivnosti i rasorava, ali nije napravljen pravi napredak u rješavanju ovog problema. Moram reći da ono što mi vidimo da je na djelu je jedan politički zastoj, a ne radi se o sukobu naroda", istakao je visoki predstavnik.

Kako ističe, volja birača izražena na oktobarskim izborima ne smije se ignorisati.

"Iz toga razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da glasa o imenovanju Vlade FBiH. Donio sam ovu odluku jer nam Ustav ne daje kompletan odgovor ako se nađemo u ovakvoj situaciji. Poštujući i ohrabrujući inicijativu, pozivam Parlament da se spriječe budući zastoji u formiranju Vlade FBiH. Kao što smo naučili, ne možemo se osloniti na dobru volju i pravovremene zakone" zaključio je Schmidt. 

"Bilo bi mi draže da lokalne vlasti nađu rješenje, ali... Odgovorni političari bi trebali ostaviti po strani svoje stranačke interese i prepoznati više interese FBiH, države i njenih građana i demokratski mandat Parlamenta", dodao je Christian Schmidt.

Odluka stupa na snagu objavljivanjem na web stranici OHR-a. Odluka uključuje i dio kojim se poziva Predstavnički dom da glasa o Vladi FBiH. Takvo glasanje je zadatak zvaničnika.

Vidjeli smo kredibilne optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija. Kako bi doprinio integraciji izbora izmijenio sam Krivični zakon kako bi uključio nova krivična djela, kao što je podmićivanje.

"Cilj uvođenja novih krivičnih djela je prevencija sistemske korupcije koja je glavni kamen spoticanja i koji predstavlja svakodnevni problem građana. Potrebno je učiniti još više kako bi se ojačao integritet izbora i pozivam političke lidere da to urade na vrijeme, uzimajući u obzir i općinske izbore koji se odražavaju naredne godine. Inače, ne bismo trebali imati izbore u državi u kojoj birači sumnjaju da li su glasovi prebrojani kako treba ili tamo gdje se birači zastrašuju", dodao je Schmidt.

Poručio je da su učinili sve da građani bez obzira na vjersku, etničku pripadnost se osjećaju sigurno u zemlji u kojoj žive. Ne smijemo zaboraviti da EU čeka na BiH i čeka na njene građane kao budući dio te zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije