Broje se sati do odluke: Schmidt do kraja dana donosi novo nametanje o formiranju vlasti u FBiH

11
A. S.
Broje se sati do odluke: Schmidt do kraja dana donosi novo nametanje o formiranju vlasti u FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, nakon sastanka u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), kazao je okupljenim novinarima da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt htio čuti njegovo mišljenje u vezi s potencijalnim rješenjima u FBiH i izlaza iz te situacije.

Ono što je zanimljivo, lider SDA je rekao da očekuje da će Schmidt nametnuti neke stvari koje će deblokirati, na liniji onoga što se razgovaralo u Neumu, ali nije detalje kazao.

Kako smo uspjeli saznati, Schmidt će ponovo iskoristiti bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade FBiH.

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Djevojčica (6) pala sa 13. sprata i preživjela

Prema našim izvorima, očekuje se da visoki predstavnik proglasiti amandmane na Ustav FBiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

Prema izvoru portala Radiosarajevo.ba očekuje se Schmidt dozvoli da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ) jedina ima pravo veta prilikom formiranja Vlade Federacije u ovom mandatu.

Zanimljivo, prije Bakira Izetbegovića, upravo Lidija Bradara je bila na sastanku u OHR-u kod Christiana Schmidta.

Christian Schmidt bi trebao večeras donijeti odluku kojom bi za imenovanje Vlade FBiH bio potreban potpis Lidije Bradare i jednog potpredsjednika. Na taj način bi bio zaobiđen Refik Lendo, potpredsjednik FBiH iz reda Bošnjaka. Ova odluka bi bila privremenog karaktera.

Druga odluka je da Schmidt namjerava izmijeniti Ustav Federacije BiH, odnosno odredbu koja se odnosi na buduće vlade. Ta odluka bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u FBiH nakon svih narednih izbora.

Treća odluka se tiče "preletača", odnosno prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, a cilj je stati u kraj kupovini glasova u Parlamentu FBiH.

Bakir Izetbegović napustio OHR i okupljenim novinarima dao prvu izjavu: 'Spremni smo ponuditi...'

Bakir Izetbegović napustio OHR i okupljenim novinarima dao prvu izjavu: 'Spremni smo ponuditi...'

U utorak, 25. aprila, smo bili svjedoci kako je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenan Uzunović napustio je BHI-KF Fuada Kasumovića i pristupio je Klubu NES-a u Parlamentu Federacije BiH.

Christian Schmidt u budućnosti takve slučajeve želi zabraniti.

Nije poznato vrijeme kada će se oglasiti Christian Schmidt, ali se pretpostavlja da će to biti u večernjim satima, kao što je bio slučaj 2. oktobra, kada je nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije