Počeli protesti ispred OHR-a, građani blokirali saobraćaj: 'Želim da poručim Christianu Schmidtu...'

6
N. Ž.
Počeli protesti ispred OHR-a, građani blokirali saobraćaj: 'Želim da poručim Christianu Schmidtu...'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protesti ispred OHR-a

Neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" organizator je protesta ispred zgrade OHR-a.

Protesti su najavljeni, kako kažu, zbog secesionističkih najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i nezadovoljstva potezima međunarodne zajednice u BiH, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, i najave korištenja bonskih ovlaštenja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se na mjestu događaja na kojem se nalazi oko 300 građana koji su se okupili ispred OHR-a i blokirali saobraćaj.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Prva se građanima obratila Slobodanka Krstanović...

"Dragi Bosanci i Hercegovci, zovem se Slobodanka Krstanović. Imenom slobode, slobode misli, govora, djelovanja, borbe... Pozivam i prozivam dobre i pravdoljubive da mi se pridruže u toj borbi.

Izvana nas napadaju i sputavaju naše slobode koje oni uživaju, a nama nameću etnofeudalizam.
Sada jedan Christian Schmidt mirnim putem, bez ispaljenog metka, pokušava nametanjem rješenja da sputava prava i slobode građanima BiH. Što je još apsurdnije, samo u Federaciji BiH.

Imamo presude Europskog suda, počevši od Zornic, Pudarić, Sejdić-Finci, koji se tiču oba entiteta.
Valentin Inzko nije imao snage da se nosi s etnonacionalnim vođama, pa je pozivao na dogovor ljudima koji su problem i kreirali. Kakve li ironije!?"

Elmedina Muftić je zatim kazala:

"Bosno i Hercegovino, pozdrav domovini...

Ono što želim da poručim Christianu Schmidtu - da je došao u zemlju u kojoj je 42-45 godine i 92-95 godine vođena borba i pobijeđen fašizam i niko više neće uvoditi u zemlju fašizam i aparthejd.

Nećete od jednog demokratskog i slobodnog i naroda nad kojim je izvršen genocid i UZP, praviti narod-slučaj."

Okupljenima se obratio i Bajmak Musa sa Kosova.

"Dragi voljeni narode i BiH, prenosim vam selame iz Republike Kosovo. Znajte da niste sami, prolazimo kroz isto. Zapamtite da pas koji ne laje ne ujeda, već ne da selu da zaspi. Nemojte odustati od BiH i nemojte odustati od mira."

Nurija Omerbašić se zatim javio za glas.

"Svi ste se vi sastali radi nepravde koja se čini BiH. Ta nepravda je nastavak nepravde koja je učinjena od agresije 1992. godine. Posebno s nepravdom mirovnog (ne)sporazuma. Sad je planeta zemlja na rubu provalije, mali su razmaci da se ne učini da rat u Ukrajini ne preraste u nuklearni. Ovaj skup je prvi korak u spasu drzave BiH."

Izjavu za portal Radiosarajevo.ba dao je Nihad Aličković, predsjednik pokreta AntiDayton

"Ja sam zadovoljan kad izađe i dvoje ljudi. To polazuje da ima svijest u građanima.

Treba dogovoriti konkretan datum, pozvati sve privatnike i poslodavce da puste svoje radnike da izađu na proteste da bi izašlo 100-200 hiljade ljudi.

Međunarodna zajednica neće reagovati na hiljadu ili dvije, reći će da to nije kritična masa", zaključio je Aličković. 

Izjavu za naš portal dao je Musa, koji predstavnik Bošnjaka s Kosova. 

"Vidim da je narod BiH odlučan kao i uvijek da održi ono sto je njegovo. Ja sam došao s Kosova u zvaničnu posjetu da prenesem poruke mira i saradnje

Bošnjaci na Kosovu imaju veća prava nego u BiH. Integrisani smo u sve moguće institucije, uživamo sva prava, ali ne zaboravljamo svoju maticu BiH i podržavamo je, iako se ponaša ko maćeha prema nama. Mi smo uvijek tu, i u dobru i u zlu", izjavio je Musa. 

Sva dešavanja sa današnjeg protesta ispred OHR-a možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije