Mušić: Zahtjevi za smjenu Vlade obično dođu od SDP-a i uvijek isto završe

Amil Dučić
Mušić: Zahtjevi za smjenu Vlade obično dođu od SDP-a i uvijek isto završe
Nakon skoro dvomjesečne pauze sutra i prekosutra će ponovo zasjedati Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Da li je burna sjednica od 26. jula na kojoj se tražilo i izglasavanje nepovjerenja Vladi, a što nije dobilo podršku većine, ipak ostavila traga na funkcioniranju parlamentarne većine pitali smo predsjedavajućeg ovog doma i potpredsjednika SDA Edina Mušića.

"Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH uobičajena je pojava tokom svih prethodnih mandatnih perioda od 2002. godine do sada. Zanimljivo je da obično ti zahtjevi dolaze s istog mjesta, od SDP-a i svi su završavali na isti način. Održali smo niz sastanaka na nivou rukovodstva Vlade FBiH, Predstavničkog doma FBiH, Doma naroda, s Predsjednikom i potpredsjednicom FBiH i dogovorili da zastoj u radu Doma naroda treba najprije otkloniti, te dogovorili da naredna sjednica doma bude 26. i 27. septembra", rekao je Mušić u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Predstavnički dom FBiH: Usvojena izmjena Zakona o državnoj službi, FOTO: Fena - undefined

Predstavnički dom FBiH

Radiosarajevo.ba: Smatrate li da bi narušeni personalni odnosi između pojedinih lidera mogli utjecati i na odnose između koalicionih partnera u Parlamentu?

Mušić: Reformska agenda je zajednički sadržalac u programskom smislu svima u ovom mandatnom periodu. Vođeni time, rukovodstvo i kolegij ovog doma su do sada konstruktivno, odgovorno i ja bih rekao uspješno usmjeravali rad ovog zakonodavnog tijela. Tako bi trebali raditi do kraja mandata, bez obzira na stanje i odnose koji su motivirani nekim drugim namjerama, a nalaze se izvan naših poslaničkih klupa.

Radiosarajevo.ba: Je li moguće da Predstavnički dom ubrza dinamiku rada uzme li se u obzir da je predizborna kampanja prerano počela?

Mušić: Predstavnički dom će, kao i do sada, biti vrlo odgovoran segment u Federaciji BiH, koji će raditi u skladu s Ustavom, Zakonom i poslovnikom. Dosadašnja dinamika rada ovog doma se pokazala sasvim optimalna u smislu praćenja stanja u Federaciji, kao i rada, te razmatranja materijala koje nam je Vlada FBiH dostavljala. To bi trebalo i nastaviti, vodeći računa o stabilnosti svih vitalnih parametara, poput penzionera, socijalnih kategorija, korisnika boračkih naknada, zdravstvenog sektora, segmenta sigurnosti itd.

Predstavnicki_Dom_FBiH_Sjednica_Novembar_RSA07.JPG - undefined

Predstavnički dom FBiH

Radiosarajevo.ba: .Još se uvijek čeka usvajanje ključnih zakona čija je procedura davno započeta, poput zakona o igrama na sreću, o šumama, te onih koji se tiču boračke populacije. Mnogo toga je zaustavljeno na Domu naroda. Kako Vi gledate na neprohodnost navedenih zakona?

Mušić: Neprohodnost pojedinih zakona je jednim dijelom rezultat složenosti našeg društvenog uređenja, zatim interesa baziranih nad pojedinim resursima i sl.  Svaki prijedlog zakona je priča za sebe, npr. Zakon o igrama na sreću toliko tretiran u javnosti ima čitav niz specifičnosti koji se prepliću kroz različite segmente društva, posebne uticaje, lobije i sl., i tu se ne može dati pojednostavljen odgovor. Dosta je sličnosti i sa drugim zakonima koji se nađu pred zastupnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije