Parlament FBiH podržao inicijativu: Vlada će pomoći rad Roditeljske kuće

Patria
Parlament FBiH podržao inicijativu: Vlada će pomoći rad Roditeljske kuće
Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je inicijativu DF-ove zastupnice Amre Kunovac, koja je zatražila da Vlada FBiH finansijski pomogne rad Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave teško oboljela djeca i njihovi roditelji za vrijeme liječenja

Roditeljska kuća u Sarajevu otvorena je u aprilu 2016. U njoj borave roditelji i njihova djeca, oboljela od karcinoma, a koji stanuju izvan Sarajeva i kojima dolazak na terapije u glavni grad BiH predstavlja dodatan napor. Kuća je izgrađena donatorskim sredstvima.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je kuća otvorena, njen rad je ugrožen zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ta sredstva nisu ogromna. Za rad Roditeljske kuće mjesečno je potrebno oko 12.000 KM.

"Jedan od gorućih problema roditelja djece koja boluju od karcinoma jeste taj što ne mogu boraviti uz djecu u kontinuitetu tokom liječenja, iako je dokazano da porodična atmosfera pozitivno utjeće na liječenje oboljele djece. Roditeljska kuća je zbog toga važna za mnoge porodice iz FBiH", rekla je zastupnica Kunovac.

Ona je zatražila da Vlada hitno izdvoji potrebna finansijska sredstva, kako bi Roditeljska kuća radila nesmetano, i kako bi mališani imali potpunu njegu. Parlament FBiH je na današnjoj sjednici podržao prijedlog zastupnice Kunovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije