Muriz uputio pozivnicu za Dalidu Burzić: Poslije neka hapse ili nju ili mene

N. Ka.
Muriz uputio pozivnicu za Dalidu Burzić: Poslije neka hapse ili nju ili mene
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šetnja za Dženana Memića

Više od hiljadu Sarajlija i Sarajki večeras je na ulicama grada tražilo pravdu za ubijenog mladića Dženana Memića.

Okupili su se ispred tržnog centra BBI u centru Sarajeva, a potom, predvođeni Dženanovim ocem, Murizom Memićem nastavili šetnju prema Baščaršiji.

Muriz Memić u Sarajevu: Znam ko je ubica, imam dokaze, doći ću do pravde

Ulicama Sarajeva odjekivali su "pravda, pravda", prozivale su se nikad uhapšene ubice, a data je podrška borbi Davoru Dragičeviću, koji u Banjoj Luci također traži pravdu za ubijenog sina Davida, čiji slučaj, baš kao ni Dženanov, nikad nije riješen...

Dodajmo i to da imena Dženan i David imaju identično značenje - oba imena znače "ljubljeni, voljeni"...

Po dolasku na Baščaršiju, Muriz se opet obratio javnosti:

"Pozivam Dalidu Burzić da sjednemo u javnu emisiju. Da ona iznese svoje, a ja svoje, poslije toga neka hapse mene ili nju, ona ne može ostati na slobodi. Džaba joj pomaganje šefova stranaka. Dokaze koje imam ne može više niko sakriti.

Pozivam komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića da iz časnih razloga podnese ostavku. Ubili su i dva policajca časna i poštena i oni ne znaju da riješe taj slučaj. 

Pozivam predsjednik VSTV-a Milana Tegeltiju da ubrza postupak na Vrhovnom sudu; 16. jula je bila oslobađajuća presuda za Seferovića, zašto mi uzimaju vrijeme. U februaru će biti tri godine od kada su mi ubili Dženana, šta čekamo više?

Obratit ću se ambasadorima koji su primili mene i Davora. Tražim da sastanku na kojem će biti  i Tegeltija prisustvuje i noj advokat ifet Feraget, jer pred njim nema laganja

Tražim da, nakon što se imenuje novi državni tužilac, da me pozove i da otvori novi slučaj. Počeo sam i ja davati iskaz, trajat će to nekoliko dana. I tužilac je zaplakao kada sam pričao... Neka svi znaju i Bakir i Dodik i Dalida i Tegeltija da se nikad Dženanom nisam zakleo, neću ni sada, ali zaklet ću se dragim Allahom da me prevariti neće. 

Jer kada sam ušao kod Dženana, kada je u bolnici bio, rekli su mi da mu se javim, da me čuje...stavio sam ruku na njegovo rame i samo rekao 'jara', on je udahnuo i trznuo ramenom i ne treba mi niko ništa više reći, on mi je sve rekao.

Nekoga poželim za dva dana, ali kada ti neko ne dođe za 1050 dana, e to se ne oprašta. Ne bojte se za ubicu, prvo treba kazniti tužioce, vještake i policajce. Svaki put moram spomenuti i vještaka, monstruma koji je izmislio saobraćajnu nesreću.

Osnovni zahtjev je hapšenje Dalide Burzić, znaju da je uzela novac, dokazat će se i to na kraju. Ja joj moram ponoviti da Dženan nije bio na prodaju, mislim da sam dovoljno dokazao da odustati neću, a Ifet Feraget im je domazao svojom pameću. Danima smo sjedili bez ijednog papira, pa je ostajao u svojoj kancelariji i u svojoj glavi redao. Sve što je rekao na početku, obistinilo se je. Ja bih se još jednom zahvalio na podršci jer ovo nije samo moja bitka to je bitka svih nas. Molim vas, hoću do kraja da bude mirno, hoću pameću da ih porazimo. Ja sam ih bacio na koljena, samo je pitanje dana kada će biti poraz.

Hvala policiji koja je sad bila s nama i policajcima koji su mi večeras dali podršku. U februaru je novo okupljanje."

Muriz je skup završio riječima: "Ovo nije samo moja borba. Ovo je borba za svu našu djecu."

Nakon njegovog obraćanja, mirni protesti, 14. po redu, kojima se traži pravda za Dženana Memića, završeni su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije