Muriz Memić o pismu porodice Mutap: "Obruč se steže, pa udaraju na nas"

3
N. Ka.
Muriz Memić o pismu porodice Mutap: "Obruč se steže, pa udaraju na nas"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Muriz Memić u porodičnoj kući

Predstavnici porodice Mutap danas su ponovo poslali pismo za javnost, istaknuvši kako "smatraju da je dužnost medija da javnost informišu iz svih uglova, kako bi se ispoštovao princip objektivnog informisanja javnosti".

U pismu su teško optužili i Muriza i Arijanu Memić, da su nesposobni, da ne iznose istinu, da su politički alat i onda su napisali da vjerovatno pomažu osobi zbog koje je umro Dženan...

Alisa Mutap (danas Alisa Ramić), podsjećamo, bila je djevojka Dženana Memića, mladića koji je ubijen u februaru 2016. godine u Sarajevu i čije ubice nikad nisu pronađene. U trenutku kad je Dženan napadnut, s njim je bila Alisa, no tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća tragičnog događaja. Nedavno je uhapšen i njen otac Zijad Mutap, koji je jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s ometanjem istrage u slučaju "Dženan Memić".

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže da su ovakve stvari za očekivati, jer je pokazatelj da istraga ide u pravom smjeru čim se Mutapi oglase.

"Pet godina se borimo da dokažemo istinu i pravdu, i kako ja pomažem ubicama, na koji način? Po ovome ispade, mi poslali Dženana da ga ubiju. Ipak ovdje Sud BiH odlučuje, oni ne određuju pritvor bez čvrstih dokaza. Vidimo, tata je u pritvoru, Hasan Dupovac, Josip Barić. Nije ih Muriz zatvorio već Sud", rekao je Muriz.

On ističe da se oni pozivaju na Kantonalno tužilaštvo i MUP i dodaje da je upravo protiv njih podnio prijavu jer oni prikrivaju ubice.

"Porodica Mutap ne može određivati tim kada će i ko će da vještači Alisu. Ne vrijedi trošiti vrijeme na njih, mene ovo ne sekira, ja sam se nasekirao 2016. godine", poručio je Muriz.

Kaže da je tačno da je politika uradila ovo sve oko Dženanovog ubistva, ali i dodaje da on nema veze sa politikom.

"Na čudan način se peru, baš kad krene istraga oni izađu sa nečim u javnost, jednostavno vrijeđa inteligenciju. Oni sada hoće da su žrtve, a žrtva je Dženan bio. Oni neka rade šta hoće, a ja idem onako kako sam krenuo od početka. Mislim da cijela javnost zna, da li sam ja upravu i da li mene Mutapi mogu ukaljati. Ne mogu ja manipulisati sa ovolikom javnošću, ne mogu sa medijima. Evo jedan primjer je da se mediji nikada nisu podijelili u ovom slučaju, mediji su prepoznali o čemu se radi", rekao je on.

Muriz ističe da ide dalje, da ne vrši pritisak, ali da će čim mu se ukaže prilika organizirati proteste..

"Da nisam to radio, ovo bi bio zaboravljen slučaj, Ljubo bi do sada odslužio kaznu i to je to. kako krene istraga oni udaraju na nas. Ali obruč se steže, pa vidjet ćemo", zaključio je Muriz.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH sumnjiči Barića koji je policajac Uprave policije MUP KS za organizirani kriminal odnosno krivična djela pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela i protuzakonito posredovanje.

Barić je prema tvrdnjama tužioca Ćazima Hasanspahića u noći 8. februara 2016. godine na KCUS-u propustio izuzeti svu odjeću u kojoj je bila Alisa Mutap, a koja je u krvavoj majici otišla kući a kasnije je ta majica uništena. Do danas je nejasno čija je krv bila na toj majici, a Barić je uzeo odjeću koju mu je donijela medicinska sestra.

S druge strane sva odjeća u kojoj je bio Dženan Memić je izuzeta i vještačena.

Tužilac Hasanspahić je najavio proširenje istrage i nova ročišta za pritvor. Do sada je sedam svjedoka zatražilo zaštitne mjere nakon što su dali iskaz u Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH već je jednom poništio oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. . A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije