Muratović: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti je zanemaren, iseljen i bez podrške

0
FENA
Muratović: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti je zanemaren, iseljen i bez podrške
Foto: Fena / Rasim Muratović

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu objavio je više od 2.000 naučnih radova i više od 150 izdanja. Rezultate istraživanja koristio je i Haški tribunal, istražitelji, naučnici u BiH i širom svijeta.

Institut je osnovan u septembru 1992.godine, odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Danas je ta, jedna od najvažnijih institucija, zanemarena, iseljavana, nema svoj dom, nema finansijsku podršku, kao i mnoge, za državu, važne institucije.

Direktor Instituta, prof.dr. Rasim Muratović je na konferenciji za medije, koja je održana protekle sedmice na Rektoratu UNSA, ukazao na važnost, ali i probleme koje imaju. U vrijeme koronavirusa, odlukom Vlade Kantona Sarajevo, iseljeni su iz prostorija u krugu Opće bolnice "Abdulah Nakaš" u prostorije Studentskog doma u Nedžarićima, sa odlukom da će finansijske troškove snositi Vlada KS.

Velež nakon debakla: Klub je na tribinama ostvario još jednu pobjedu u nizu

Velež nakon debakla: Klub je na tribinama ostvario još jednu pobjedu u nizu

"Nažalost, troškovi boravka Instituta, koji za jednu godinu iznose 1270.000 KM, plaćeni su samo za 2020.godinu, a nisu za 2021., 2022., 2023., te ni za 2024.godinu. Ukupni dug krajem 2023. godine, koji je Vlada KS morala platiti, iznosio je 379.476 KM", kazao je Muratović.

Zbog dugovanja im je rukovodstvo JU Studentskog centra u martu ove godine isključilo električnu energiju. Obraćali su se Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Vladi KS da riješe te probleme, ali i finansiranje, ali do danas nije ništa učinjeno, osim što imaju struju.

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

Danas, u prostorijama u kojima borave nemaju mogućnosti za razvoj ustanove, razvoj arhiva 1992.-1995.godine. Institut ima novu, mladu generaciju naučnika i istraživača, mladih doktora nauka, na koju, kako kaže, trebaju biti ponosni svi, i resorno ministarstvo, Vlada KS, Skupština KS i svaki patriota ove države.

"Nejasno je da neka ministarstva izdvajaju ogroman novac za neka udruženja i ustanove za podršku navodno 'naučnom' segmentu bavljenja našom prošlošću, a da među zaposlenicima tih organizacija nemaju nikoga ko se mukotrpno školovao, magistrirao, doktorira i naučno i empirijski istraživao ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini", ustvrdio je Muratović.

Trenutno nema ustanove, naglasio je, niti ozbiljnog naučnog projekta u ovoj državi na temama genocida i ratnih zločina, a da se na njemu ne angažira neko od uposlenika Instituta.

"To pokazuje da za naše resorno ministarstvo, Vladu KS i sve politike u Skupštini KS, osnovna ustanova za bavljenje naukom i naučnim istraživanjem zločina, što je jedini ispravan put memorizacije, borbe protiv i negiranja genocida i izgradnje mira, treba biti naš Institut", istakao je Muratović.

S obzirom na to, poručio je on, da na dopis od marta ove godine, niko nije adekvatno odgovorio, niti išta ozbiljno poduzeo, a da se dug Vlade KS, a ne Instituta gomila, i da nas rukovodstvo Studentskog centra svakodnevno upozorava da oni ne mogu snositi troškove našeg boravka, apeliramo kod premijera, resorne ministrice i svih ministara u Vladi KS da ispoštuju ono što im je obaveza, te sistemski riješe pitanje boravka Instituta do trajnog rješenja, što je inače planirano u Kampusu UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije