Mašović, Suljagić, Karčić, Muratović: Vlasti RS-a čine nemoralno, krivično djelo

8
Anadolija
Mašović, Suljagić, Karčić, Muratović: Vlasti RS-a čine nemoralno, krivično djelo
Foto: AA / Radiosarajevo.ba / Uznemirujuće poruke o morbidnim nakanama RS-a

Povodom objavljene informacije o rekonstrukciji zadruge u Kravici, kojom je predviđeno uklanjanje tragova zločina počinjenih na području Bratunca, u Sarajevu je danas održana konferencija na kojoj su govornici istakli da je to nehuman, necivilizacijski i nemoralan čin, ali i krivično djelo.

Kravica je bila mjesto prve masovne egzekucije 13. jula 1995. gdje je, prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, ubijeno više od 1.000 osoba, nakon čega su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka.

Tenderom koji je pokrenula Opština Bratunac, a dijelom finansirala Vlada bosanskohercegovačkog entiteta RS, izvršit će se rekonstrukcija i sanacija četiri hale Zemljoradničke zadruge u Kravici i na taj način ukloniti oštećenja od metaka koja stoje kao spomen na ubijene bošnjačke civile u genocidu u Srebrenici.

EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe D: Mogu li Austrijanci izboriti drugi krug

EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe D: Mogu li Austrijanci izboriti drugi krug

Institucije i organizacije koje njeguju kulturu sjećanja ovim povodom organizirale su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su se javnosti obratili direktor JU "Fond memorijala KS" Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovjećnosti i međunarodnog prava UNSA Rasim Muratović te bivši direktor Instituta za nestale osobe Amor Mašović i Hikmet Karčić, kao samostalni istraživač genocida i ratnih zločina.

"Danas smo se ovdje okupili povodom najave i raspisivanja tendera za sanaciju na Poljoprivrednoj zadruzi Kravica u Bratuncu kojom se nastoji u velikoj mjeri izbrisati memorijalna mjesta zločina i stradanja Bošnjaka u periodu agresije 1992.-1995. Značaj očuvanja ovih mjesta ogleda se u činjenici da ona predstavljaju trajne svjedoke stradanja Bošnjaka i žive svjedoke svega onog što su Bošnjaci preživjeli u periodu agresije na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Doista je nehumano, necivilizacijski i nečovječno ono što danas svjedočimo da se dešava na teritoriji manjeg bh. entiteta RS s ciljem trajnog uklanjanja svih svjedoka svih zločina u Bosni i Hercegovini", rekao je Kulanić.

Morbidna nakana

Mašović je istakao da je teško riječima opisati nakanu načelnika i općinske administracije u Bratuncu koja je najavila sanaciju hala u Kravici i brisanje tragova stravičnih zločina koji su se na tom lokalitetu dogodili za vrijeme agresije.

"Prema historijskim dokumentima, prema svjedočenjima preživjelih stratišta u Kravici, prema svjedočenjima izvršitelja i naredbodavaca zločina u Kravici, a znate da se u Kravici dogodio genocid, radi se o najvećem stratištu u Evropi nakon nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. Sama nakana da se bilo šta radi pod izgovorom sanacije objekta zadruge u Kravicama je morbidna", rekao je Mašović.

Mašović je kazao da se ime Kravica vezuje za najstrašniji zločin u ljudskoj povijesti i da se tamo desilo nešto što nisu činili ni nacisti, a riječ je o svirepom ubijanju i premještanju posmrtnih ostataka u sekundarne grobnice na način da su posmrtni ostaci jedne osobe nalaženi u više grobnica.

Podsjetivši na razmjere stravičnog zločina u Kravici, Mašović je kazao da je sanacija objekta najavljena u trenutku kada se još uvijek traga za posmrtnim ostacima najmanje 250 dječaka, mladića i muškaraca koji su ubijeni na tom mjestu.

On je kazao da je izlišno opominjati i upućivati bilo kakve poruke općinskom načelniku i vijeću u Bratuncu, kao i entitetskim vlastima u Banjoj Luci koje, kako je kazao, i stoje iza ovog projekta anuliranja prošlosti i historijskih činjenica.

"Moja poruka danas je upućena mladima Bratunca. Zaustavite ove pokušaje vaših očeva i komšija da i dalje nameću kolektivnu odgovornost i krivnju jednom narodu. Nismo mi, nisu Bošnjaci, niti je međunarodna zajednica ta koja stigmatizira jedan narod, već su to izvršioci zločina koji svoj kukavičluk pokušavaju sakriti iza kolektivne odgovornosti čitavog naroda. To su oni. Vi, mladi u Bratuncu, manjem bh. entitetu, širom svijeta, zaustavite ljude koji vode čitav jedan narod u propast. Zaustavite ih i poručite im da ne želite da pratite slijepce koji vas vode u ambis", rekao je Mašović.

Nemoralan čin i krivično djelo

Novinarima se danas obratio i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muratović koji je istakao da je i ovaj slučaj u Bratuncu nastavak "Miloševićeve mantre" koja se ogleda u nepriznavanju i ustrajnog negiranja zločina u Bosni i Hercegovini.

"Po njima nije bilo ubistava, ni ranjavanja, ni protjerivanja, ni silovanja, ni koncentracionih logora, ni razaranja, ni boli, ni stradanja. Međutim, historija je konstatovala sasvim drugačije. Genocid u Sigurnoj zoni Srebrenica je historijska, pravna i društvena činjenica. Dakle, ovo sada nije ništa novo i mi znamo s čime imamo posla. Ono što je novo je nedostatak reakcije, prije svega od strane nekih nevladnih organizacija", rekao je Muratović.

On je također rekao da je slučaj u Bratuncu nehuman, necivilizacijski i nemoralan čin, ali i krivično djelo.

"Prikrivati i maskirati mjesto izvršenja genocida je krivično djelo i zbog toga molim, upozoravam izvođače radova i njihove naredbodavce da to imaju u vidu", poručio je Muratović.

Ruski maligni utjecaj

Hikmet Karčić, istraživač genocida i ratnih zločina, naglasio je da u cijeloj ovoj priči u Bratuncu postoji itekako izražen strani, ruski maligni utjecaj na BiH.

"U cijeloj ovoj priči imamo itekako izražen strani utjecaj, ruski maligni utjecaj na našu državu. Područje oko Srebrenice, konkretno u općinama poput Milića gdje se Putinovi portreti, biste nalaze u zvaničnim općinskim institucijama. Putinova slika je stavljena na zgradu Zemljoradničke zadruge Kravica 2015. godine nakon što je ruski ambasador u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Čurkin izglasao veto na tadašnju rezoluciju o Srebrenici. Tako da ovdje vidimo očigledni strani utjecaj kojem itekako treba stati ukraj. To je utjecaj onih koji danas ubijaju civile u Buči, Mariupolju i tako dalje. Ovo je trenutak kada trebamo da jasno zauzmemo strane i stavove jer očigledno je da će ruski utjecaj, nakon Ukrajine, Moldavije i Estonije doći i već je došao i do Drine. Ovo je stvar na koju moramo obratiti pažnju i adekvatno reagirati, jer je ovo očigledno plan šireg karaktera ruskog malignog utjecaja", rekao je Karčić.

Bosanski i evropski problem

Direktor Memorijalnog centra Potočari Suljagić je ukazao na važnost teme današnje konferencije te je naglasio da slučaj u Kravici nije problem Srebrenice i preživjelih žrtava genocida, već da je to bošnjački i bosanski problem.

"Kada bi danas bilo gdje u Evropi bilo koji objekat koji ima veze s počinjenim zločinima u Drugom svjetskom ratu preuzela neka lokalna ili državna vlast, izvršila asanaciju, a zatim ga komercijalizovala i pretvorila u, recimo, inkubator radnih mjesta, to bi bilo smatrano barbarskim činom i činom pećinskih ljudi. Jedino mjesto gdje se ovo može dogoditi jeste Bosna i jedini razlog zašto se ovo može dogoditi u Bosni jeste to što su ubice u ovom slučaju bili Srbi, a ubijeni muslimani. To je činjenica i nemojte da se lažemo", poručio je Suljagić.

On je također kazao da slučaj u Bratuncu nije ni samo bošnjački i bosanski problem, već i evropski problem.

"Hoću da se zahvalim i našim prijateljima iz međunarodne zajednice koji su reagovali na ovo i koji su nam dali uvjeravanje da će ostati uključeni u ovo pitanje i ovaj problem. Hoću i da ukažem na, u najmanju ruku, dvostruke kriterije Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje se ovdje proglašava nenadležnim i koje ovdje tvrdi da se ne bavi imovinsko-pravnim pitanjima, ali se bavi imovinsko-pravnim pitanjima kada Memorijalni centar Srebrenica i porodice ubijenih traže predmete koji su pronađeni u masovnim grobnicama, jer oni pripadaju nama. E, tada su ti predmeti u nadležnosti Tužilaštva, ali Kravica to nije. Gordana Tadić i Milanko Kajganić su uništili proces krivičnog gonjenja ratnih zločina i nastavljaju da ga uništavaju", rekao je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije