Emir Suljagić objavio fotografije i poručio: Srpske vlasti uništavaju stratišta

4
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić objavio fotografije i poručio: Srpske vlasti uništavaju stratišta
Foto: Twitter / Emir Suljagić / Šta se dešava na ovom mjestu teškog zločina?

"Po naredbi načelnika Općine Bratunac Srđana Rankića započela asanacija Poljoprivrednog magacina u Kravici gdje je 13. jula 1995. ubijeno 1300 civila, muškaraca i dječaka iz enklave Srebrenica. Ovo je još uvijek mjesto zločina dok Tužilaštvo BiH ne kaže drugačije."

Upozorio je na ovo danas Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, koji je objavio i fotografije s ovog mjesta.

Podsjetimo, strijeljanje u skladištu u Kravici je jedan od zločina koji su počinile tzv. srpske snage nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, a koji su rezultirali genocidom i smrću više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Do sada je identifikovano više od 1.300 civila koji su ubijeni u Kravici.

Najveći broj ubijenih tijela iz skladišta u Kravici, prema nalazima vještaka, zakopan je u grobnicama Glogova I, gdje je 1999. godine ekshumirani posmrtni ostaci 191 osobe i 283 dijela tijela, te u masovnoj grobnici Ravnice, gdje su ekshumacijom 2000. godine pronađena tijela 32 osobe i približno 148 dijelova tijela. U grobnici Glogova su pored tijela ubijenih pronađeni i dijelovi armiranog betona, okvir vrata, te dijelovi vrata koji su identični onima iz skladišta Kravica.

Suljagić je danas naglasio i kako "Gordana Tadić i Milanko Kajganić godinama sprječavaju Memorijalni centar u Srebrenici i porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, tobože zato što su predmet istrage".

"Predmeti za to vrijeme propadaju, dok srpske vlasti u istočnoj Bosni uništavaju stratišta", naglasio je.

Tadić je, inače, bivša glavna tužiteljica BiH kojoj su nedavno uvedene američke sankcije, dok je Kajganić trenutno na funkciji v.d. glavnog tužitelja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije