Objavljena knjiga o nastanku bh. entiteta RS: "Konačni rezultat je bio genocid nad Bošnjacima"

2
Radiosarajevo.ba
Objavljena knjiga o nastanku bh. entiteta RS: "Konačni rezultat je bio genocid nad Bošnjacima"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Autori knjige o nastanku RS: Džananović, Medić i Karčić

U izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Unverziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu objavljena je knjiga: "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)", čiji su autori dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić.

Knjiga predstavlja objedinjena višegodišnja naučna istraživanja autora. Sistematizirana je u šest poglavlja i napisana je na osnovi primarne arhivske građe. Manji dio izvoda ili cijelih dokumenata mogu se pronaći i u prilozima knjige.

Recenzenti knjige su: akademik, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Rasim Muratović, dr. Amir Kliko, prof. dr. Ehlimana Memišević i prof. dr. Hariz Halilovich. Urednik knjige je mr. Almir Grabovica.

Legendarni rukometni golman doživio srčani udar, ljekari mu brzom reakcijom spasili život

Legendarni rukometni golman doživio srčani udar, ljekari mu brzom reakcijom spasili život

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović (potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine) u svojoj recenziji, između ostalog, navodi "da knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje nastanka Republike Srpske i fokusira se na sve bitne odluke donesene tokom 1991. i u prvoj polovini 1992. godine. Djelo će imati itekako značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Također, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine, ali i međunarodnim institucijama, da prije svega razumiju, ali i štite nezavisnost, suverenitet i međunarodno priznanje države Bosne i Hercegovine".

Prof. dr. Rasim Muratović (direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Unvierziteta u Sarajevu) navodi da u "vremenu kada se genocid nad Bošnjacima negira na razne načine, kada se obilježava, slavi i veliča "9. januar" dan kada je neustavno i nezakonito proglašena "Republika Srpske" najmanje što nauka duguje jeste da objasni fenomen porijekla, odnosno nastanka tzv. Republike Srpske. Autori su svoja naučna, primarno emprijska istraživanja inkorporirali i napisali djelo koje je za bosanskohercegovačko društvo i bosanskohercegovačku nauku od nemjerljivog značaja. Djelom je u potpunosti objašnjen motiv, način, razlog proglašenja tzv. Republike Srpske i njenih institucija".

Dr. Amir Kliko (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerzitet u Sarajevu) u recenziji piše da "autori koristeći primarne izvore objašnjavaju neustavno i nezakonito djelovanja lidera i članova SDS-a u Bosni i Hercegovini tokom 1991. i u prvoj polovini 1992. godine. Dajući i neophodan historijski osvrt kojim objašnjavaju porijeklo ideje o stvaranju srpske države zapadno od rijeke Drine, autori su napisali značajno, za više naučnih oblasti i disciplina, ali i svakako društveno neophodno i potrebno djelo".

Prof. dr. Ehlimana Memišević (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu) navodi da ova knjiga "predstavlja prvu sveobuhvatnu analizu procesa stvaranja entiteta Republika Srpska, što je podrazumijevalo i počinjenje genocida, kako je sam Ratko Mladić okarakterisao šest strateških ciljeva koje je na 16. sjednici Skupštine (jednostrano proglašene) Srpske republike Bosne i Hercegovine, predstavio njen predsjednik Radovan Karadžić. Posebno značajan doprinos ove knjige, za razumijevanje procesa stvaranja Republike Srpske i ponavljanja zločina genocida nad bošnjačkim stanovništvom na izmaku 20. stoljeća, predstavlja razmatranje konteksta pada Osmanskog carstva i procesa stvaranja balkanskih nacionalnih država i organzovanog nasilja nad balkanskim muslimanskim stanovništvom".

Knjiga koja je izazvala veliki interes javnosti: Kako je nastala Republika Srpska

Knjiga koja je izazvala veliki interes javnosti: Kako je nastala Republika Srpska

Prof. dr. Hariz Halilovich (RMIT University, Melbourne) u svojoj recenziji, između ostalog, piše da je "knjiga namijenjena akademskoj javnosti (istraživačima, studentima, stručnjacima) koji se bave izučavanjem recentne političke historije Bosne i Hercegovine, ali i svima onima koji se osobno ili institucionalno zanimaju za fenomene politički motiviranog nasilja, post-genocidnim društvima i uzročno-posljedičnim vezama između nacionalističkih projekata i nasilja... 

Smatram da je objavljivanje ovoga djela apsolutno nužno jer sadrži izvorne znanstvene priloge i dosad, dobrim dijelom, neobjavljenu ili neinterpretiranu građu o historijskim činjenicama, dokumentima i događajima vezanim za razumijevanje okolnosti koje su prethodile agresiji na Bosnu i Hercegovinu i zločina koji su bili dio širokog spektra politički motiviranog nasilja s ciljem stvaranja "Republike srpskog naroda u BiH". Stoga je djelo od izuzetnog značaja i doprinijet će naučnom razumijevanju transformacije nacionalističke retorike u konkretnu i sistematsku kampanju nasilja čija izvorna namjera i konačni rezultat jeste bio genocid nad Bošnjacima".

Planirano je više promocija knjige u zemlji i inostranstvu, a promocija u Sarajevu zakazana je za 25. april 2023. u sarajevskoj Vijećnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije