MUP RS-a intervenirao zbog iznošenja vreća iz zgrade Općine

Fena
MUP RS-a intervenirao zbog iznošenja vreća iz zgrade Općine
/ Anadolija
Ministarstvo za unutrašnje poslove Republike Srpske (MUP RS) oglasilo se povodom nedavnih dešavanja u Srebrenici.

Ministarstvo za unutrašnje poslove RS-a smatra, kako je saopćeno, "neprimjerenim pokušaje člana Centralne izborne komisije BiH Suada Arnautovića i predsjednika Općinske izborne komisije Srebrenica Nermina Alivukovića da lažnim informacijama i manipulacijama o angažiranju Specijalne policije u Srebrenici dovedu u pitanje izborni proces u ovoj općini".

Iz entitetske policije navode u saopćenju da pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a nisu angažirani, niti su prisutni na području općine Srebrenica.

"Na području ove lokalne zajednice i u zgradi Općine Srebrenica angažirani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, koji ne "drže pod kontrolom izborni materijal", već ga osiguravaju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu", navodi se u saopćenju.

Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno je da su iz zgrade Općine Srebrenica 3. oktobra, oko 22 sata, iznesene dvije vreće koje su radnici Javnog komunalnog poduzeća odvezli na smetljište.

"Na smetljištu u Kazanima, kod Srebrenice pronađena je vreća s izbornim materijalom, a o svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi Općinske izborne komisije Srebrenica", dodaje se u saopćenju.

Zbog ovog slučaja, Općinska izborna komisija Srebrenica je 4. oktobra, od 21 do 23 sata, održala sjednicu u kancelariji predsjednika OIK-a Nermina Alivukovića, kojoj su prisustvovali predsjednik i članovi komisije Alić Sead, Azra Hasić i Nada Milosavljević.

U to vrijeme, a i nakon toga, policijski službenici su vršili osiguranje glasačkog materijala koji se nalazi sali Skupštine Općine, na način što su osiguravali neposredni ulaz u skupštinsku salu, kao i ulaze u zgradu Općine.

"Policijski službenici nisu prisustvovali sjedinici OIK-a, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal. O svemu navedenom službenu zabilješku sačinio je prisutni policijski službenik PS Srebrenica Nefail Salihović. Iz zgrade Općine Srebrenica povučeni su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal osiguravaju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava", navodi se u saopćenju MUP-a RS-a.

Imajući u vidu sve navedeno, zaključuje se u saopćenju, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina postupaju u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije