MUP KS reagirao na vijest u vezi kupovine vozila za posebne namjene

Radiosarajevo.ba
MUP KS reagirao na vijest u vezi kupovine vozila za posebne namjene
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Arijana Saračević-Helać, slavna bosanskohercegovačka reporterka, jučer je javnosti skrenula pažnju na informaciju da je Uprava policije Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odlučila da od firme KM Trade (čiji je suvlasnik Kadrija Kolić, advokat koji, između ostalog, zastupa Fahrudina Solaka) kupi višenamjensko vozilo za milion KM.

Reagirao je u međuvremenu komesar Nusret Selimović, koji je kazao kako je odluka poništena, a danas smo doznali da je kolegica Saračević-Helać izložena nedopustivom pritisku zbog toga što je informaciju objavila u javnosti.

Danas je kao reakcija na vijest stigla i informacija iz MUP-a KS, koju objavljujemo u cjelosti:

"U vezi sa informacijama objavljenim u javnosti koje se odnose na nabavku vozila za posebne namjene u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radi istinitog, tačnog i objektivnog informisanja javnosti izdajemo sljedeće:

S A O P Ć E NJ E 

U skladu sa Budžetom Kantona Sarajevo za 2019. godinu i Planom nabavki Uprave policije za 2019. godinu, a na osnovu Odluke broj: 02-14-4-5750 od 28.10.2019. godine, obavještenja o nabavci broj: 16475-1-1-97-3-100/19 od 29.10.2019. godine i ispravke obavještenja o nabavci broj: 16475-1-1-97-8-116/19 od 27.12.2019. godine, proveden je redovan međunarodni otvoreni postupak za „Nabavku motornog vozila za posebne namjene“. 

S obzirom da se planirana sredstva za nabavku vozila za posebne namjene nisu realizovala do kraja 2019. godine, neophodna sredstva su planirana i odobrena u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. god, kao i Planu nabavki Uprave policije za 2020. godinu. 

Uvažavajući činjenicu da postupak nije u potpunosti okončan iz razloga korištenja dozvoljenih pravnih lijekova od strane prijavljenih ponuđača, sukladno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ovom prilikom obavještavamo javnost da nisu tačni navodi da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo već izvršila nabavku navedenog sredstva za posebne namjene. 

Također, shodno donesenom Planu javnih nabavki za 2020. godinu, planiranim i odobrenim sredstvima u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, Uprava policije će nastaviti provođenje zakonite procedure nabavke planiranog sredstva za posebne namjene, s ciljem unapređenja uslova za vršenje poslova i zadataka iz nadležnosti ovog policijskog organa, i to isključivo na način kako je to definisano Zakonom o javnim nabavkama BiH, kako je to činila i do sada.

Napominjemo da je ovaj, kao i svaki postupak provedbe javnih nabavki, u potpunosti proveden javno i transparetno objavom propisane i provedene procedure na portalu javnih nabavki, kao i na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo. 

Isključivo smo opredijeljeni za zakonito, profesionalno i transparentno vršenje poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, uključujući i postupke javnih nabavki, pa samim tim odbacujemo svaki vid netačnog i tendencioznog izvještavanja tim povodom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije