BiH / MUP KS: Mujo Aganović saslušan u skladu sa zakonom, hvala mu na informacijama

10. 09. 2019. u 15:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) oglasilo se danas saopćenjem za javnost zbog objava u pojedinim medijima, a koje se odnose na pozivanje i obavljanje razgovara sa osobom M. A., navodeći da je cjelokupni postupak policije u tom slučaju proveden u skladu sa zakonom.

Mujo Aganović uputio oštru poruku ambasadoru SAD-a: "Vi ste ovdje gost..."

U interesu objektivnog i istinitog informisanja obavještavamo javnost da je temeljem policijskih ovlaštenja, propisanih Zakonom o policijskim službenicima...,uzimajući u obzir izjavu koju je prilikom održavanja javnog skupa u Sarajevu 7. septembra dala osoba M. A., a u kojoj je, u kontekstu najavljenog javnog skupa za naredni dan, između ostalog, u jednom momentu rekao: ‘Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti’, Uprava policije MUP-a KS je u cilju provjere i prikupljanja eventualnih saznanja o mogućem ometanju ili ugrožavanju skupa najavljenog za 8. septembra (povorka ponosa), obratila Upravi policije MUP-a ZDK, radi obavljanja zakonitog službenog razgovora sa navedenom osobom”, navodi se u saopćenju.

Radi otklanjanja eventualnih nejasnoća ili pogrešnog tumačenja od bilo kojeg pojedinca ili organizacije u pogledu postupanja Uprave policije MUP-a KS i njenih policijskih službenika, iz tog ministarstva pojašnjavaju da je razlog pozivanja i obavljanja razgovora sa navedenom osobom zasnovan na zakonu i da je imao za cilj provjeru argumentacije osnovanosti dijela njegove izjave, te prikupljanje eventualnih saznanja u vezi sa mogućim aktivnostima, kako navedene osobe, tako i provjere da li ta osoba raspolaže saznanjima o osobama koje bi mogla na bilo koji način ometati ili ugroziti javni skup koji je održan 8. septembra.

Dakle, ne radi se ni o kakvom prekršajnom ili drugom postupku protiv spomenute osobe, nego isključivo o postupanju policije, kao preventivno-represivnog organa, s ciljem provjere i prikupljanja sigurnosno interesantnih saznanja i informacija”, ističe se u saopćenju.

Tim povodom, iz MUP-a KS izražavaju zahvalnost spomenutom građaninu na informacijama koje je dao, shodno pozivu MUP-a KS, njihovim kolegama iz partnerske sigurnosne agencije.

“Zahvaljujemo se i svim ostalim građanima koji su, kroz saradnju sa policijom, dali građanski doprinos adekvatnim policijskim aktivnostima. S tim u vezi, Uprava policije MUP-a KS će i tokom narednog perioda nastaviti sa svim aktivnostima na osnovu nadležnosti i ovlaštenja propisanih zakonom, kako bi se svaki građanin ili organizacija koja ispunjava propisane uslove osjećao sigurnim tokom održavanja svakog javnog skupa zasnovanog na zakonu”, navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a KS još jednom podsjećaju javnost da su sve mjere i radnje koje je preduzimala Uprava policije u saradnji sa drugim policijsko-sigurnosnim agencijama imale za cilj da svi javni skupovi, koji su bili vrlo zahtjevni sa sigurnosnog aspekta, prođu mirno i dostojanstveno, što i jeste bio slučaj, te još jednom čestitju svim policijskim službenicima i uposlenicima koji su iskazali visok stepen profesionalizma prilikom vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti.

Također, koristimo priliku da zahvalimo na mnogobrojnim čestitkama koje su Upravi policije MUP-a KS upućene, kako od građana, tako i pojedinih organizacija i predstavnika organa i ambasada u našoj zemlji u povodu aktivnosti oko osiguranja svih javnih skupova proteklog vikenda”, navodi se u saopćenju.

NEMA KOMENTARA