Munira Subašić za Radiosarajevo.ba: Treba moliti Boga da vrati pamet Dodiku

9
A. Ka.
Munira Subašić za Radiosarajevo.ba: Treba moliti Boga da vrati pamet Dodiku

Po našoj evidenciji, 572 majke Srebrenice su preselile, a da nisu pronašle kosti svoje djece. Otišle su na bolji i pravedniji svijet, kaže Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Subašić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba napominje da je situacija zabrinjavajuća te da će se crni brojevi samo povećavati.

"Ima dosta majki koje su žive, ali su jako bolesne. Najviše je tužno to što su mnoga djeca otišla vani, pa su i mnoge majke same. Vjerujete li vi da svaki dan dobijemo makar jedan poziv ili apel da nekom nešto kupimo, neki lijek i slično", priča nam Subašić.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Zaboravio nas je cijeli svijet"

Prema riječima naše sagovornice, majke nisu samo zaboravljene od naših ljudi.

"Zaboravio nas je cijeli svijet. Vidite i sami ovu situaciju, ovo sve šta se dešava. I poslije 26 godina negira se istina. Žele da zločinci budu žrtve, a žrtve zločinci", iskreno veli Subašić.

Ona pojašnjava kako majkama teško padaju i konstantne provokacije koje dolaze iz bh. entiteta RS, ali i preko Drine. Komentirajući izjavu predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića "da nisu Srbi učestvovali u rušenju kula u New Yorku, nego američki favoriti mudžahedini iz BiH, koje su pomagali svih ovih godina", Subašić naglašava:

"To je ono što oni ne mogu - da prihvate istinu, što se muče. Nedavno se jedan zločinac objesio u Bratuncu i to na istom mjestu gdje je silovao djevojku, svoju komšinicu koja je živjela dvije kuće od njega. Znači, ipak njih grize savjest šta su činili".

Provokacije, koje nerijetko osim verbalnih bljuvotina završe i šenlučenjem s puškama, pogotovo se inteziviraju u vrijeme praznika. Umjesto da se propagira suživot, mir i blagostanje, svjedočimo četničkom orgijanju.

"U njima se budi zlo. Oni ne mogu više da podnesu tu istinu. Počeli su da svaki dan govore istu stvar - nije bio genocid, nije ovo, nije ono... I ne samo iz Srbije, evo vidite i predsjednik Hrvatske (Zoran Milanović op. a.). Vidjeli ste kako nas je ponižavao. Što mu je to trebalo? Mislim, predsjednik jedne evropske države da ponižava majke, da negira genocid... Ali, ja samo kažem, ima dragi Allah, a stići će njih pravda i na ovom i na onom svijetu. Žalosno je samo ako ne stigne njih, već stigne njihovu djecu", rekla je Subašić.

Na naše pitanje kako komentariše skandalozne izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, Subašić je kazala da nismo vidjeli ni čuli ništa novo.

Ned'o mi Bog njegovu pamet

"Ja mislim da čovjek psihički nije dobro. On više ne zna ni kud' je poš'o, ni kud je doš'o. Ned'o mi Bog njegovu pamet. A treba moliti dragog Boga da mu vrati pamet", iskrena je Subašić.

Subašić navodi da, i pored svega, majke imaju svoje aktivnosti i da život ide dalje. Nedavno su bile u Hagu, gdje su imali sastanke sa predstavnikom suda i glavnim tužiocem.

"Trebali smo imati promociju knjige Na strani čovječanstva i filma Quo Vadis, Aida?. Međutim, u Nizozemskoj su uvedene stroge mjere zbog koronavirusa, pa nismo mogli to realizirati", zaključuje Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije