Mujanović: Schmidt će biti ključni govornik u Njemačkoj o BiH dijeleći scenu sa ultranacionalistima

9
Radiosarajevo.ba
Mujanović: Schmidt će biti ključni govornik u Njemačkoj o BiH dijeleći scenu sa ultranacionalistima
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt u Zagrebu

Jasmin Mujanović, politički analitičar saopštio je kako će visoki predstavnik Christian Schmidt 6. oktobra ove godine učestvovati na panelu sa, kako je naveo, sumnjivim akademicima i ultranacionalistima na temu Bosne i Hercegovine.

"Dok OHR i Christian Schmidt odbija da se obrati bosanskohercegovačkoj javnosti čak i dok prijeti pro-segregacijskim promjenama izbornog zakona zemlje usred predizborne kampanje, on će biti 'ključni govornik" u Njemačkoj o Bosni - dijeleći scenu sa sumnjivim akademicima i ultranacionalistima", napisao je na Twitteru.

Prema informacijama koje je objavio, učesnici panela će pored Schmidta, biti Marie-Jeanine Čalić, Engjellushe Morina i Željana Zovko. Čalić i Zovko su ranije imale simptomatične izjave o budućnosti BiH i njenog uređenja, prošlosti i izmjena izbornog zakona.

Skandalozne poruke Ž. Zovko: Bošnjaci grade mit na genocidu, BiH je propala država…

Skandalozne poruke Ž. Zovko: Bošnjaci grade mit na genocidu, BiH je propala država…

"Prvo, Marie-Janine Calić, koja je učestvovala u događaju sa Schmidtom već jednom 2021. je dala  bizaran, revizionistički prikaz rata u Bosni i genocida u BiH. Činilo se da se i Schmidt petljao u neku tanko prikrivenu islamofobiju.

Što je još gore, nakon mnoštva vjerodostojnih optužbi da je radio zajedno s hrvatskim nacionalističkim tvrdolinijašima na promjeni izbornog zakona usred kampanje, Schmidt će dijeliti pozornicu sa vodećim hrvatskim nacionalistom u Briselu", kaže Mujanović.
 
Dalje navodi da se europska zastupnica Željana Zovko se smatra glavnim glasnogovornikom Dragana Čovića u Briselu, toliko ekstremna u svojim pozicijama da je ponekad čak izazvala (reputacijsku) zabrinutost kod Plenkovićeve vlade u Zagrebu. Napominje da je Zovko porijeklom iz BiH.

Željana Zovko ponovo o izborima u BiH: Kriva je 'bošnjačka stranka koja koči dogovor'

Željana Zovko ponovo o izborima u BiH: Kriva je 'bošnjačka stranka koja koči dogovor'

Ali ona je tada, u stvari, "prebjegla" u Hrvatsku i sada služi kao europarlamentarka čiji su jedini očigledni politički interesi bosanskohercegovački zakon i unapređenje prioriteta Dragana Čovića.

"Dovoljno je reći, odluka Schmidt da dijeli pozornicu sa ovim pojedincima ponovo pokazuje koliko mu je malo stalo do iskustava ili mišljenja običnih Bosanaca i koliko je suštinski neprikladan za poziciju visokog predstavnika.

Još jedna historijska napomena: Čalić je bio savjetnik Jasušija Akašija, diplomate iz UN-a koji je direktno optužen za saučesništvo u njegovom neuspjehu da zaustavi genocid u Srebrenici (i tada tvrdi da se nije dogodilo većih ubistava!) prema internom izvještaju UN-a iz 1999. godine", zaključuje Mujanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije