Muftija Grabus se s jakim emocijama prisjetio susreta s Tarikom Helićem

1
F. V.
Muftija Grabus se s jakim emocijama prisjetio susreta s Tarikom Helićem
Foto: Radiosarajevo.ba / Dr Nedžad ef. Grabus

Dženaza Tariku Heliću, koji je bio jedan od najpoznatijih i najboljih radijskih i TV voditelja u BiH, ali i regionu, klanjana je danas na sarajevskom mezarju Vlakovo.

Kako smo pisali, posljednjem ispraćaju prisustvovale su brojne kolege, prijatelji i rodbina, među njima i muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus.

Dženazu namaz je imamio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dr. Nedžad se za Radiosarajevo.ba prisjetio svojih susreta sa rahmetli Tarikom Helićem.

"S rahmetli Tarikom sam surađivao od 1994. godine. Bio je odličan prijatelj, nenametljiv i vrhunski profesionalac u svom poslu. S radošću nam je pomagao u realizaciji vjerskog programa na Radiju BiH i TV BiH, kasnije na BH radiju 1, BHRT, Federalnoj TV i TV Sarajevo.

Rahmetli Tarik Helić je zajedno s Izudinom Bajrovićem snimio audio prijevod Kur'ana na bosanskom jeziku. Kada su snimali prijevod Kur'ana pozvao me Traik Helić da snimim nazive kur'anskih sura na arapskom jeziku", prisjetio se muftija Grabus.

S oduševljnjem je, dodaje Grabus, rahmetli Tarik radio na tom projektu.

"Tarik je preselio na Ahiret ali je njegov vakuf ostao kao trajno dobro. I dalje će putem zvučnoga zapisa prijevod Kur'ana s glasom Tarika Helića donositi radost u naše domove. S vjerom da Allah, dž.š., daje Svoju milost slugama putem bereketa (blagoslova) Kur'ana proučili smo hatmu, cijeli Kur'an na arapskom jeziku pred dušu rahmetli Tariku Heliću, uz dove Stvoritelju svjetova da se smiluje rahmetli Tariku i nastani ga u džennetu.

Tarik je bio vedrog duha i velikog srca. Pamtit ćemo ga kao dobrog insana. Koliko su ga ljudi voljeli potvrđuje činjenica da su hatmu učili i hafizi, imami, profesori, profesorice i muftije iz različitiih dijelova BiH i Slovenije. Rahmet lijepoj duši Tarika Helića", kazao nam je Grabus.

Podsjećamo, Helić je preminuo 5. januara oko 11.30 sati u krugu benzinske pumpe u Blažuju kraj Sarajeva, blizu brze ceste. Navodno je Helić sa prijateljem svratio na benzinsku pumpu u Blažuju, nakon dženaze zajedničkom prijatelju, i tu je i preminuo.

On je gledaocima i slušateljima postao prepoznatljiv po pozdravu "Svako dobro Bosno i Hercegovino".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije