Mreža koja donosi milione Dodiku: EU želi sankcije, a Hrvati i Mađari...

10
Radiosarajevo.ba
Mreža koja donosi milione Dodiku: EU želi sankcije, a Hrvati i Mađari...
Foto: Canva / Ovo je njegova vila na Dedinju

Iako su mađarski i hrvatski ministar vanjskih poslova već skočili protiv sankcija za Dodika i njegove saradnike zanimljivo je pogledati u službene registre u BiH što sve posjeduje porodica Dodik i vode li putevi njihovog poslovanja i na područje EU.

Osmero zastupnika Europskog parlamenta iz različitih političkih frakcija, među kojima je i Tonino Picula, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i dugogodišnji uspješni europarlamentarac iz redova SDP-a, uputili su pismo Josepu Borrellu, šefu europske diplomacije, te Johannu Sattleru, šefu delegacije EU-a u Sarajevu, kao i svim europskim ministrima vanjskih poslova, u kojem su nedvosmisleno zatražili odlučnije djelovanje tijela Europske unije zbog krize u BiH, ali i nešto vrlo konkretno – uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih suradnika koje smatraju ključnim generatorima krize u BiH.

Traži se "uvođenje vrlo čvrstih sankcija", na temelju Odluke Vijeća od 21. marta 2011. o mjerama ograničenja s obzirom na stanje u Bosni i Hercegovini – koja je nedavno izmijenjena i produljen joj je rok trajanja do 31. marta 2022. godine.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Ako bi sankcije doista prošle, to bi značilo da Dodik i njegovi suradnici ne mogu ulaziti u zemlje potpisnice, da im se ograničava kretanje, ali i da im se "zamrzavaju sva finansijska sredstva i ekonomski izvori" koji su im u vlasništvu ili im pripadaju ili su pod njihovim nadzorom, te da im se ne daju niti na raspolaganje "nikakva financijska sredstva ili privredni izvori" – izravno ili neizravno, "u ili za korist fizičkih ili pravnih osoba".

Dodik je već lakonski izjavio da ga najave sankcija nipošto ne zabrinjavaju jer "u Njemačkoj nije bio pet godina", pa ne mora ni sada, no nije reagirao na onaj drugi dio sankcija – na moguće zamrzavanje imovine ili, pojednostavljeno rečeno, blokiranje poslova.

Jer Milorad Dodik odavno nije samo političar, on je i biznismen, odnosno, svojevrsni šef golemog porodičnog koncerna u kojem su se djeca, ali i ostali članovi šire porodice, posvetili različitim vrstama djelatnosti, od poljoprivrede do marketinga i medijskog biznisa.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije