Mostar: Na "asgdvasd" potrošili više od 61.000 KM!

0
Radiosarajevo.ba
Mostar: Na "asgdvasd" potrošili više od 61.000 KM!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mostar

Materijali za sjednicu Gradskog vijeća Mostar koje je objavila vijećnica Irma Baralija iz Naše stranke (NS) otkrili su u najmanju ruku šokantan način utroška više od 61.000 KM novca građana u instituciji kulture, Hrvatskom domu herceg Stjepan (Vukčić) Kosača (bivši Dom kulture Mostar).

Prema izvještaju koji će se naći pred vijećnicima Grada Mostara 11. maja stoji da će "Kosača" na "asgdvasd" potrošila tačno 61.739,29 KM!

Piše: F. V.

"Ono kad u materijalima za sjednicu dobiješ izvještaj o poslovanju jedne od ustanova u Mostaru i shvatiš pravu istinu: Ovdje se desetine hiljada i tisuća zaista troše na "asgdvasd", dakle Bog zna na što. Tako smo i mislili", napisala je Irma Baralija.

Direktor "Kosače" Danijel Vidović izjavio je za portal Bljesak.info kako će se ova ustanova očitovati o ovom dijelu izvještaja. Portal Hercegovina.info prenosi kako u "Kosači" tvrde "kako se ne radi o malverzaciji nego računovodstvenoj podršci".

U izvještaju se, također, navodi da je ukupni prihod u 2020. godini iznosi 515.881,22 KM, dok ukupni rashodi iznose 615.531,92 KM. Prosječne plaće u ovoj ustanovi se kreću od 499 do 1.426 KM za direktora ustanove.

Zanimljivo je da Dom ima čak "pet vrtlara-razvodnika", te "tehničara zelene površine", kao da se radi o komunalnom, a ne instituciji kulture.

Prosječna plaća je iznosila 796,4 KM. Ukupno je za plaće po umanjenju doprinosa iz redovne djelatnosti isplaćeno 172.342 KM. Novac je trošen i na reprezentaciju, medije, štampanje i druge aktivnosti. Gradsko vijeće Mostar razmatrat će poslovanje i ostalih institucija kulture u gradu na Neretvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije