Mostar dobio najveći budžet u historiji: U 'džepu' grada 140.000.000 KM

1
Radiosarajevo.ba
Mostar dobio najveći budžet u historiji: U 'džepu' grada 140.000.000 KM
Foto: AA / Gradsko vijeće Mostar

Prijedlog Budžeta Grada Mostara za 2024. godinu i Odluka o izvršenju Budžeta usvojeni su na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

U džepovima Grada tako će biti 140 miliona KM. Za budžet su glasali vijećnici HDZ-a BiH, koalicije za Mostar predvođene SDA-om, SDP-a te SNSD-a.

Tokom rasprave mogle su se čuti kritike na preraspodjelu novca te su se razmjenjivale optužbe vladajućih i opozicije koji su jedni drugima prebacivali da se radi o predizbornom budžetu odnosno predizbornim amandmanima.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

''Usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta i nadam se da ćemo ovu godinu maksimalno iskoristiti u njegovom provođenju na brži i efikasniji način jer dosad što se pokazalo kao praksa, a na što su i vijećnici imali primjedbi, je realizacija Budžeta kad su u pitanju infrastrukturni projekti u gradu. Tu imamo malo problema i oko provođenja Zakona o javnim nabavkama, a malo je i do gradske administracije, ali nadam se da ćemo to ove godine uspješno završiti'', kazao je predsjednik Gradskog vijeća (GV) Grada Mostara Salem Marić.

Dodao ja kako je usvajanje budžeta u ovolikom iznosu velika stvar. ''Neki ga smatraju predizbornim, a ja kažem naravno da je predizborni, svaki je predizborni. Građani će osim budžeta prepoznati i sve ono što se radilo i što se radi u Mostaru i s te strane odluka o usvajanju budžeta nije populistička već zaista trend i način rada ove gradske administracije i Gradskog vijeća kroz protekle tri godine'', kazao je Marić.

Dodao je kako će Vijeće tek raspravljati o još nekim jako važnim temama poput Odluke o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade porodice na području Mostara, te Odluke o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Mostara za pedagošku 2023/2024. godinu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako su ove, kao i prošle godine, komentari opozicijskih vijećnika bili slični, odnosno da je budžet "prenapuhan".

''Godina prođe brzo, a mi smo kao narod skloni brzo zaboravljati, naime činjenica je da imamo najveći Budžet u historiji grada Mostara. Onaj ko iole zna pročitati ili malo pregledati Budžet vidjet će da su svi projekti u Mostaru i svi planovi koje smo planirali zadnje tri godine, sve ono što se nalazi u strategiji razvoja Mostara je ispraćeno i realizaciju te priče imamo, usudio bih se reći, 99 posto. Ušli smo u izbornu godinu, naravno da se pojavljuju različite potrebe vijećnika da to sve komentiraju na ovaj ili onaj način, ali ono što je bitno je da je Budžet Grada Mostara usvojen i da osigurava sve ono o čemu smo pričali'', rekao je Kordić.

Implementacija budžeta je, kako kaže, nešto što predstavlja potencijalni problem u Mostaru, a razloga za to je puno.

''Kad je infrastruktura u pitanju, na njoj najzornije vidite da je to nešto usporeno, da se probijaju rokovi i ostalo, radi se o konkretnom problemu, a to je da je građanska operativa Mostara ili regije poprilično desetkovana odlaskom kvalificiranih ljudi u neke druge zemlje. Mi smo ambiciozno otvorili puno velikih projekata s jasnom idejom da infrastrukturni radovi koje financira Grad budu zamajac gospodarskog razvoja Mostara i mislim da smo u tome dobrim dijelom uspjeli. Mislim da bi 2024. trebala biti prijelomna godina u kojoj Grad Mostar konačno izlazi iz onih svojih silnih problema od zadnjih 30 godina. Ovim Budžetom imamo puno posla, puno ambicija i ideja, idemo svi zajedno skupiti glave, svu energiju i pokušati sve realizirati kako bi nam svima bilo puno bolje'', ustvrdio je Kordić, piše bljesak.info

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije