Morbidan govor Radovana Viškovića: Izvrtao Salkićeve riječi i vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici

13
Radiosarajevo.ba
Morbidan govor Radovana Viškovića: Izvrtao Salkićeve riječi i vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan Višković

Narodna skupština RS održava danas, 2. jula sjednicu na kojoj zastupnici razmatraju deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na "svesrpskom saboru".

Zastupnik Ramiz Salkić (SDA) kazao je da ova deklaracija predstavlja prijetnju za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Dodao je i da je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik ponovo iskoristio priliku da negira genocid unatoč činjenici da je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Salkić je podsjetio i da su u New Yorku sinoć otvoreni dani sjećanja na genocid u Srebrenici, a potom se osvrnuo na riječi premijera RS Radovana Viškovića.

Svaka čast: Direktor zatvora u Zenici oduševio sve nakon smrtnog slučaja jednog od osuđenika

Svaka čast: Direktor zatvora u Zenici oduševio sve nakon smrtnog slučaja jednog od osuđenika

"Višković je govorio o pijetetu za za sve žrtve, a onda je krenuo u proces poricanja. Proces poricanja je put u ponavljanje zločina. To nije stvarni pijetet jer da jeste onda bismo imali poštivanje i prihvatanje sudskih presuda onakvih kakve jesu na bazi sudskih činjenica.

Deklaracija je nastavak politike pretenzija susjedne Srbije prema teritoriji BiH, na bazi memoranduma SANU-a. Stvari su potpuno jasne i ko god da shvata drugačije sigurno da ne misli dobro državi BiH. Deklaracija predstavlja prije svega namjeru Srbije da odustane od Dejtona u budućnosti. Imajući u vidu da je Srbija potpisnik Dejtona, kao učesnik u sukobu na tlu BiH, ova deklaracija predstavlja dodatnu prijetnju po prijetnju i mir u BiH i region u budućnosti", izjavio je Salkić.

Napad na državu: NSRS zakazala sjednicu na kojoj će razmatrati prijedlog ‘mirnog razdruživanja’

Napad na državu: NSRS zakazala sjednicu na kojoj će razmatrati prijedlog ‘mirnog razdruživanja’

Zatim se oglasio i sam Višković i nastavio s uvredama na račun žrtava genocida u Srebrenici.

"Ukopavali ste žive ljude u Memorijalni centar. Vi ste to skrnavili, a ne ja. Izvadio čovjek spomenik prije sedam dana. Živ čovjek izvadio spomenik da ne gleda u njega. Šta smo mi iz RS-a skrnavili. To je vaša greška", izjavio je Višković.

"U pravu ste, jesu poluživi ljudi 13. 14. i 15. jula 1995. godine ukopavani su u zemlju, to ste u pravu, tu nema nikakve dileme", odgovorio je Salkić misleći na to da je VRS bacala Bošnjake u masovne grobnice koji su preživjeli prvobitno strijeljanje.

Višković je nakon toga nastavio s fašističkim nastupom i lažnim narativom.

"Salkić je nedvosmisleno potvrdio, da su tamo 'sahranjivani', ne polu živi ljudi, nego živi ljudi. Još jednom je uvrijedio te ljude, jer to nisu polu živi ljudi, nego živi ljudi. Salkić je to prihvatio kao činjenicu i ja želim to da ponovim zbog zapisnika i stenograma", izjavio je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije