Planovi / Moguć novi cestovni sporazum između BiH i Rumunije

30. 03. 2021. u 17:40:00 Fena

Shares: 0

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom u vezi s aktivnostima na zaključivanju novog sporazuma o cestovnom prijevozu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije.

Na prijedlog rumunske strane, predviđeno je da na snazi ostane Sporazum između Vlade Rumunske Narodne Republike i Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o međunarodnom cestovnom prometu, potpisan u Bukureštu 1963. godine.

Kako je istaknuto na sastanku, predmetni sporazum će biti na snazi dok se ne okonča postupak zaključivanja novog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Rumunije koji je u toku.

Ministar Mitrović je naglasio da je Bosna i Hercegovina, odnosno Ministarstvo koje je nositelj aktivnosti u postupku zaključivanja novog sporazuma o cestovnom prijevozu, provela potrebnu proceduru te zatražio pomoć ambasadora pri intenziviranju aktivnosti kako bi se ona i okončala.

Govoreći o komunikacijama, ambasador Pacuretu je upoznao ministra Mitrovića sa stanjem u oblasti komunikacija u Rumuniji, primjenom elektronskog potpisa i kibernetičkom sigurnosti, dok je ministar Mitrović naglasio da je u Bosni i Hercegovini u toku postupak digitalizacije te donošenje zakonskih rješenja koja omogućavaju i upotrebu elektronskog potpisa i kibernetičku sigurnost.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Rumunije u Bosnu i Hercegovinu i mnogo uspjeha u budućem radu, a izražena je i obostrana želja da se saradnja podigne na viši nivo zbog značaja i blizine dviju država, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA