Turković i Korčok: Uspješna saradnja temelj za jačanje ekonomskih veza

1
Anadolija
Turković i Korčok: Uspješna saradnja temelj za jačanje ekonomskih veza
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bisera Turković i Ivan Korčok

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon sastanka s ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivanom Korčokom, poručila je da je saradnja dvije zemlje vrlo uspješna, nema otvorenih pitanja i da su dobri odnosi odličan temelj za daljnju saradnju u oblasti ekonomije, nauke, obrazovanja i kulture.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak ministrice Turković i ministra Korčoka, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike.

"Saradnja između naše dvije zemlje je vrlo uspješna, nema otvorenih pitanja i ti dobri odnosi su odličan temelj za daljnju saradnju u oblasti ekonomije, nauke, obrazovanja i kulture", kazala je Turković.

Mišljenja je da je važno, bez obzira na trenutno stanje u vezi s koronavirusom, da nastave sa intenzivnim aktivnostima na promovisanju investicionih potencijala dvije zemlje.

"Stalo nam je da dođe do unapređenja ekonomske razmjene i da se pojača saradnja. Mogućnosti vidimo i u oblasti hemijske i metalne industrije, energetike, poljoprivredne proizvodnje i nadamo se da će u tom smjeru i ići daljnji razvoj i saradnja", pojasnila je Turković.

Dotakla se i turizma navodeći da postoji povećan interes slovačkih građana za BiH kao turističkom destinacijom. Turković je dodala da su razgovarali i o problemu migracija, evroatlantskom putu, programu reformi kao i o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Korčok je rekao da će u okviru diplomatske turneje posjetiti pet zemalja regije.

"Slovačka je oduvijek pružala podršku integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU. Nova Vlada će nastaviti da je pruža. Uslovi se moraju ispuniti, nema prečica, nema načina da se zaobiđu ti uslovi, međutim, jeste još uvijek u interesu EU-a da BiH ispuni uslove za članstvo i postane članica", pojasnio je Korčok.

Slovački ministar je istakao da je sa Turković razgovarao o bilateralnim odnosima uz nadu za unapređenje odnosa, te da se stvori više prilika za poslovnu saradnju.

"Slovačka je bila aktivna u ovoj zemlji od 1994. u političkom i vojnom smislu, u smislu da podržava stabilnost u regiji. Od stabilnosti u ovoj regiji zavisi i stabilnost Evrope", rekao je Korčok.

Osvrnuo se i na provođenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

"Vi ste učinili pomak, ali potrebno je više zato što vi želite više. Vi određujete tempo kojim ćete pristupati EU-u. To može biti teško i zahtjevno. Pozivam vas da se obratite svojim građanima i građankama i da im objasnite da proces reformi, koliko god bio skup, je u njihovom interesu, ne interesu Brisela", pojasnio je Korčok.

Kako je kazao, Slovačka je aktivna na polju razvojne pomoći BiH u posljednjih 15 godina.

Uručio je i simboličnu donaciju za tri općine, za potrebe ljudi koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije