Turković i Dendias: Odnosi BiH i Grčke su vrlo dobri

0
Fena
Turković i Dendias: Odnosi BiH i Grčke su vrlo dobri
Foto: Arhiv / Bisera Turković

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke su vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, ali i sa značajnim prostorom za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene, izjavila je danas u Sarajevu ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom.

Dobre odnose dvije države, kako je dodala, potvrđuje niz potpisanih bilataralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, odbrane, saobraćaja, kulture, obrazovanja i nauke.

"Ti sporazumi su temelj koji odgovara našem budućem nastojanju za unapređenje saradnje, a vjerujem da će saradnja posebno da se nastavi u oblasti energetike", navela je Turković.

Podsjetila je da na poslovne forume BiH i Grčke koji su održani proteklih godina u Sarajevu i Atini, te izrazila interes i očekivanje da će se nastaviti održavati po završetku pandemije. Turković je rekla da je interes BiH da u budućnosti popravimo vanjskotrgovinsku razmjenu sa Grčkom koja trenutno ne zadovoljava naša očekivanja. U devet mjeseci 2020. uvoz iz Grčke je bio 85 miliona KM, a izvoz iz BiH 9,8 miliona KM. Navela je da je dodatni problem i pandemija Covid-19 zbog koje je ukupna vanjskotrgovinska razmjena u ovom periodu bila smanjena čak za 56,7 posto.

"Duboko cijenimo stavove Grčke da evropska perspektiva zemalja zapadanog Balkana treba biti prioritetna ne samo za te zemlje nego i za EU i u tom kontekstu za nas je izuzetno važna regionalna saradnja koja je nedavno ojačana potpisivanjem izjave o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa", navela je Turković.

Posebnu pažnju u današnjem razgovoru, kako je dodala, posvetili su krizi koja sve više opterećuje BiH, a kolegu Dendiasa je detaljno upoznala o trenutnoj situacijom u vezi s migranatima.

"Raduju nas posljednje poruke i potezi visokih znaničnika EU koji sve više razumiju ozbiljnost situacije i dijele naše poglede na rješevanje krize. Naš stav je da se EU mora još snažnije na različite načine uključivati u rješevanje ovog problema, te da nije pošteno da samo dva kantona u Federciji BiH nose teret migrantske krize. Zbog toga, moj stav, kojeg ponavljem, jeste da se teret krize mora raspodijeliti na cijelu zemlju, te da se što hitnije mora ojačati naša granica i spriječiti ulazak migranata", kazala je Turković dodajući da očekuje ćemo u tome imati razumijavanje i EU i podršku koja je za to potrebna.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Dendias je rekao da je tokom razgovora naglašena potreba jačanja bilateralnih odnosa u različitim oblastima. Osim o političkom dijalogu, prema njegovim riječima, razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i u drugim oblastima, naročito kulture i obrazovanja.

Dendias je dodao da je osigurana podrška za tri bolnice u BiH - Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo i Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci po 50 hiljada eura, te 30 hiljada eura Kliničkoj bolnici u Mostaru.

"Grčka neprestano podržava i posvećena je tome da se sve zemlje zapadnog Balkana pridruže porodici EU. Grčka je to učinila prije nekih 40 godna i mi se nadamo da će cjelokupan zapadni Balkan to uraditi. Nadamo se da ćemo uspjeti da podržavamo BiH i region zapadnog Balkana ne samo kao Grčka, nego kao cjelokupna EU", naveo je Dendias.

Također, kako je dodao, razgovarano je o regionalnom razvoju i potrebi dobrih međususjedskih odnosa zasnovanih na principu prava.

"Grčka i BiH dijele isti pristup jačanju naših odnosa", zaključio je ministar Dendias koji je pozvao ministricu Turković u uzvratnu posjetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije