Afera "ikona": Šta je ukrajinski ambasador predložio na sastanku s Biserom Turković

4
L. R.
Afera "ikona": Šta je ukrajinski ambasador predložio na sastanku s Biserom Turković
Foto: Radiosarajevo.ba / Dodik i ikona: Svjetski skandal

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku Vasilj Kirilič doputovao je danas u Sarajevo i maločas je završio njegov susret s ministricom vanjskih poslova naše zemlje Biserom Turković.

Nezvanično, glavna tema njegovog dolaska jeste pozlaćena ukrajinska ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ako vas treba podsjetiti - Ukrajina za ovu ikonu tvrdi da je njeno nacionalno blago.

Kako doznaje portal Radiosarajevo.ba, ambasador je na sastanku s ministricom Turković zatražio da, za početak, nadležni organi BiH izuzmu ikonu.

Ako vas i za ovo treba podsjetiti - niko zvanično ne zna gdje se sad nalazi ikona; nakon što su je Rusi kulturno vratili Bosni i Hercegovini, ikona je stigla opet u našu zemlju, a sad se, navodno, nalazi u sefu u Dodikovom kabinetu. Zašto i kako - ako jeste - pitanja su na koje niko ne želi odgovoriti.

Potom je ambasador Kirilič predložio da u našu zemlju dođu eksperti iz Ukrajine, kako bi proučili ikonu i otkrili da li je porijeklom iz ove zemlje. 

Kirilič se, nakon sastanka s Turković, navodno zaputio u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. gdje bi se trebao susresti s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Slučaj Samira Beganovića

Na sastanku je razgovarano i o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion.

Ministrica je kazala da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.

Ambasador Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji radni odbor koji radi na ovom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije