Mnogi će se obradovati: Meteorolog Krajinović objavio prognozu do kraja jeseni

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi će se obradovati: Meteorolog Krajinović objavio prognozu do kraja jeseni
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Bosanskohercegovački meteorolog Bakir Krajinović objavio je na društvenim mrežama prognozu za naredni period, a osvrnuo se i na vremenske prilike u septembru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Pojedine svjetske hidrometeorološke službe već najavljuju izvještaje o analizama temperatura za septembar, a nisu se ni ohladili izvještaji o najtoplijim ljetnim mjesecima, posebno onaj Svjetske meteorološke organizacije o najtoplijem julu.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Taj izvještaj ukazao da je na globalnom nivou juli bio za 1,5 °C topliji od julskog prosjeka u predindustrijskom periodu (1850.-1900.). Prije ovogodišnjeg jula najtopliji je bio juli 2019. godine.
Da se vratimo na septembar.

Vjerujem da su svi uživali u dugim periodima stabilnog vremena uz obilje sunca i više nego ugodne temperature. Rijetko se desi da nas septembar počasti na ovaj način. Bilo je i prije sličnih vremenskih uslova, pa čak i ljepših, odnosno toplijih, ali vrlo rijetko se desi da ovako visoko pozitivno odstupanje uslovi srednja dnevna temperatura zraka, a ne par ekstremno visokih temperatura.

Ove godine maksimalne se nisu ni približile rekordima, bile su ispod čak za 7°C u prosjeku, ali ono što je doprinijelo visokoj srednjoj mjesečnoj temepraturi jeste postojana visoka srednja dnevna temperatura zraka.

Nedim Sladić o vremenskoj prognozi za zimu: "Evo koja pitanja ću ubuduće ignorisati"

Nedim Sladić o vremenskoj prognozi za zimu: "Evo koja pitanja ću ubuduće ignorisati"

Gledano na nivou naše zemlje nije ovo najtopliji septembar. Prije 37 godine, mjerene temperature bile su izuzetno visoke, pa ta 1987. godine i dalje drži prvo mjesto na ljestvici najtoplijih septembara. Na drugom mjestu je 2011. godina i na trećem ova 2023. godina.

Prema trenutnim rezultatima sličan trend nas očekuje i tokom preostala dva jesenja mjeseca. Temperature se očekuje iznad prosjeka, za oktobar 2 do 3 stepena iznad na sjeveru zemlje i 1 do 2 na jugu, dok se u novembru očekuje 3 do 4 stepena na sjeveru, 2 do 3 u centralnim predjelima i 1 do 2 na jugu zemlje.

Samo da podsjetim na prosjeke za oktobar i novembar, pa da je lakše interpretirati prognoze sa odstupanjima. Na sjeveru prosjek za oktobar iznosi 11,7 i novembar 6,9 °C, u centralnim predjelima prosjek za oktobar iznosi 11,1, a za novembar 6,1 °C. Na planinama Bosne prosjek za oktobar iznosi 5,1 i novembar 0,7 °C, te na jugu zemlje prosjek za oktobar iznosi 15,8 i novembar 11,1 °C", napisao je Krajinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije