Meteorolog Krajinović o nevremenu koje će pogoditi BiH: "Treba biti spreman za sve"

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolog Krajinović o nevremenu koje će pogoditi BiH: "Treba biti spreman za sve"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Meteorolozi najavljuju pljuskove i grmljavinu

Vremenska prognoza za Bosnu i Hercegovinu u narednih nekoliko sati donosi mogućnost novih nepogoda, nakon što je superćelija već u proteklim danima uzrokovala velike štete.

Meteorolog Bakir Krajinović, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), za Hayat.ba iznosi detalje o nedavnom nevremenu i upozorava na moguće nove opasnosti.

Prema riječima Krajinovića, prošla superćelija formirala se iznad sjeverne Italije i kretala ka istoku. Preko Hrvatske i Bosne i Hercegovine, malo oslabljena, ostavila je razorne posljedice uz dužinu rijeke Save od istoka prema zapadu, te uz dolinu rijeke Spreče.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Vjetrovi su bili između 60 i 100 kilometara na sat, dok je u tridesetak minuta palo između dvadeset i pedeset litara kiše po metru kvadratnom, a često je padao i grad. Ovakve superćelije su izuzetno ozbiljne i retke za ovo područje, te su uzrokovale velike štete i jedan smrtni slučaj.

"Situacija je izuzetno ozbiljna i kritična, na svu sreću građani su imali dovoljno vremena da se barem malo pripreme na nedaće koje dolaze, obzirom da je bilo i narandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Nikad nećemo biti spremni za takav razoran sistem i ono što trebamo jeste naučiti lekcije koje je priroda pred nas stavila tokom nevremena i nadati se da će moći se što prije pripremiti i prilagoditi za naredne nepogode", kazao je za Hayat.ba Krajinović.

Krajinović objašnjava da se ovo nevrijeme dešava usljed ozbiljnog olujnog sistema koji prolazi preko izuzetno toplog područja.

Proteklih pet ili šest dana temperature su bile iznad 35 stepeni Celzijusa, čak i do 42 na jugu zemlje. Dodatna energija omogućava tom sistemu da se intenzivira i preraste u superćeliju, što dovodi do razornih efekata.

Naredne nepogode već se prognoziraju za danas i sutra, narandžasto upozorenje izdato je tokom jučerašnjeg dana a važi za 21., 22. i odnosi se na lokalne pljuskove praćene grmljavinom, pojačanim vjetrom i pojavom grada. Odnosi se na prostor zapadne, sjeverne, centralne i istočne Bosne tako da je taj prostor najrizičniji kad su upitanju nepogode koje su moguće tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. Kiša se očekuje u obimu od 15 – 35 litara po metru kvadratnom uz grmljavinu i udare vjetra između 45-65 kilometara na sat. To su izuzetno ozbiljne nepogode, donose velike rizike i moramo shvatiti ozbiljno situaciju koja je pred nama, posebno na prostorima koji su već pogođeni prirodnom nepogodom proteklih dana jer će šteta biti još veća i nakon što dođe ovo nevrijeme.

"Naredne nepogode su najavljene za danas i sutra, s lokalnim pljuskovima, grmljavinom, pojačanim vjetrom i mogućim gradom. Najrizičniji prostor obuhvaća zapadnu, sjevernu, centralnu i istočnu Bosnu. Kiša se očekuje u obimu od 15 – 35 litara po metru kvadratnom uz udare vjetra između 45-65 kilometara na sat. Građani i nadležne institucije trebaju biti spremni na ove potencijalno razorne oluje, jer klimatske promjene dodatno pogoršavaju situaciju, a atmosfera će biti nestabilna, posebno na području Bosne", pojašnjava Krajinović.

U svjetlu čestih nepogoda, meteorolog Krajinović upozorava da se mora shvatiti ozbiljnost situacije i biti spreman na sve mogućnosti.

Građani i institucije trebaju naučiti iz iskustava s prošlim nepogodama i pripremiti se za buduće.

"Ono što nas je naučila priroda kroz godine koje su iza nas a koje smo mi registrovali na našim hidrometeorološkim stanicama posljednjih 135 godina je da moramo biti spremni tokom svih ljetnih mjeseci za slučaj elementarne nepogode. Sistemi koji donose ovakve oluje hrane se toplim zrakom na određenom području i usljed prikupljanja te energije oni jačaju i intenziviraju se i zbog toga nanose ogromne štete. Baš u ljetnim mjesecima rizici su veliki. U prošlosti smo imali razorne oluje u ovom periodu godine tako da nikako da nas ne smije iznenaditi ni građane ni nadležne institucije koje reaguju kada su ovakve situacije u pitanju jer takva nam je klima na ovom prostoru. Moramo biti na ovo spremni i u budućnosti jer smo toliko atmosferu zagadili da se ona promjenila u ovom pravcu porasta globalnog zagrijavanja temperature zraka usljed klimatskih promjena koje dolaze i na prostor BiH su upravo česte pojave elementarnih nepogoda i one će biti još intenzivvnije usljed dodatne energije odnosno porasta temperature zraka", kazao je Krajinović.

Dok u Hercegovini očekuju stabilno i sunčano vrijeme, područje Bosne u narednom periodu je posebno izloženo riziku zbog kontinentalne klime i pojave kumulonimbus oblaka.

Uzimajući u obzir klimatske promjene i rastuću opasnost od ekstremnih vremenskih događaja, važno je da građani i institucije u Bosni i Hercegovini budu pripremljeni i odgovorno reagiraju na predstojeće nepogode kako bi se smanjile potencijalne štete i zaštitili životi i imovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije