Meteorolozi objavili prognozu za naredne dane: Evo kad nas čeka nevrijeme, a kad nove vreline

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu za naredne dane: Evo kad nas čeka nevrijeme, a kad nove vreline
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme u Sarajevu

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Na snazi je i narandžasto upozorenje - od 16 sati danas, 21. jula, pa do 22. jula do 23:59 sati, zbog lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i pojačanim vjetrom, a moguća je i pojava grada u tom periodu. Područje za koje je izdato upozorenje su zapadna, sjeverna, centralna i istočna Bosna, a upozorenje glasi:

"Budite spremni na smjetnje i krhotine koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju elaktričnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama", saopćeno je iz FHMZ-a.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Bugojno, Ivan Sedlo 17; Sokolac 18; Livno, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 20; Banja Luka, Sanski Most 21; Bihać, Doboj, Zenica 22; Gradačac 23; Trebinje 24; Stolac 25; Mostar, Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: U Bosni će se opšta slika postepeno pogoršavati. Povećanje naoblake i padavine, izraženije sa poslijepodnevnim satima, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestu ozljeda. Negativni efekti promjene vremena djelimično će se ublažiti sa noćnim satima, usljed blagog osvježenja u vidu nižih temperatura zraka. Na jugu sunčanije i stabilnije, pri tome vruće, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, osobito poslije podne.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Lokalno je moguća i pojava grada. U kasnim večernjim satima i u noći sa petka na subotu jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim udarima vjetra ponegdje i gradom se očekuje u sjevernim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 38 °C. U Sarajevu sunčano. Tokom poslijepodneva je moguć lokalni pljusak praćen grmljavinom. Dnevna temperatura oko 34 °C.

Pogledajte novo nevrijeme koje preko Hrvatske ide prema Bosni i Hercegovini

Pogledajte novo nevrijeme koje preko Hrvatske ide prema Bosni i Hercegovini

U subotu u jutarnjim satima u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne se očekuje jače grmljavinsko nevrijeme praćeno intenzivnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom. U ostatku zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne širom Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 °C.

U nedjelju u većem dijelu naše zemlje se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlima Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 34, na jugu do 37 °C.

U ponedjeljak sunčano i vruće. Vjetar slab do umejren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38 °C.

U utorak sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Poslije podne i tokom noći lokalni pljuskovi su mogući u Krajini. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije